1

Ц елият съдийски eкип, който ще ръководи мача вечното дерби между ЦСКА и Левски в събота, даде днес пресконференция по този повод.

Подобна изява се случва за първи път, а идеята е на председателя на Съдийската комисия Давид Фернандес Борбалан, който иска съдиите да бъдат отворени към феновете. В тази насока предстоят още събития - открита лекция в СУ, а по време на зимния семинар ще има нов медиен ден с участието на 5-6 съдии, както и други инициативи. 

Задачата им е да променят - до колкото е възможно, отношението към българското съдийство. Всички участници във футболния процес имат възможност да коментират, докато при съдиите този поток е еднопосочен. До момента те не са говорили по въпросите.

Новост е, че за този двубой ВАР-екипът е от трима съдии - Георги Тодоров влиза в него до Георги Кабаков и Ивайло Стоянов. Това се прави по примера на Шампионската лига и се прави за първи път в нашето първенство.

"Давид Фернандес Борбалан следва стриктно инструкциите от УЕФА и се опитва да предаде на всички нас нещата, които УЕФА изисква - как да отсъждаме, как да менажираме ситуациите. Това ни помага да следваме пътеката, начертана от ФИФА и УЕФА. За всеки един съдия е най-голямото признание да свири това дерби", заяви Гидженов, който прави дебюта си в най-популярния двубой в българския футбол.

"В моята глава в момента е, че трябва да се абстрахирам от всичко, което се пише по медиите. Аз си следвам стриктно правилата на играта и инструкциите на УЕФА. Спокоен съм и мисля, че ще се справя".

"Въпреки че съм на 32 години и съм най-младият международен съдия у нас, имам опит. Ръководил съм мачове и тук, и в Европа пред пълни стадиони. Не усещам натиск, всеки мой мач е под мониторинг от хора от УЕФА, които следят моето развитие. Аз се стремя във всеки мач да се подобрявам и да давам най-доброто от себе си", каза още пловдивчанинът, цитиран от БТА.