0

З вездата на ЦСКА 1948 и голмайстор на Първа лига лига до този момент Ивайло Чочев, сподели очакванията си за предстоящият пролетен дял от първенството пред „Мач Телеграф“. Той сподели, какви са целите пред отбора и коментира факта, че въпреки добрите му показатели не попада в състава на националния отбор на България.

- Подготовката вече започна как се чувстваш?

Добре се чувствам и тренираме както трябва. Готвим се за предстоящите срещи в първенството и се надяваме да се подготвим по възможно най-добрия начин, за да можем да се представим на нужното ниво през втория полусезон от шампионата. Повече на физическите натоварвания ли наблягате в момента? Натоварванията са и физически и технически и тактически. Наблягаме на всеки един аспект от играта. Имаме достатъчно време да поработим върху всички детайли и да се подобрим.

- Ще успеете ли да надградите?

- Да се надяваме, че да! На мнение съм, че направихме един много добър първи полусезон, а ако успеем да надградим за втория значи сме си свършили добре работата.

- Как е колектива в съблекалнята? Как приемате новите попълнения в отбора?

Приемаме ги добре и колектива е на високо ниво. Мисля, че няма какво повече от това да се желае в това отношение. Всички сме приятели и се борим един за друг, което е много важно. Това води до добър колектив и отбор!

- Започнахте ли да свиквате с новия треньор Тодор Янчев и с неговите методи?

- Да, вече започнахме да свикваме. Той си има свои виждания и методи, които са много хубави и честно казано сме приятно изненадани. Ние сме професионалисти и трябва да даваме най-доброто от себе си и да му помогнем и на него, защото той е млад специалист и зависи и от нашето представяне той да тръгне по възможно най-добрия начин в професията. На осем точки сте от върха в класирането.

- Може ли да влезете и вие в битката за титлата? Как ги виждаш нещата?

- Мисля, че трудно може да се намесим в битката. Осем точки e сериозна разлика, но се надяваме, че в края на сезона ще сме в Топ 3 и ще вземем квота за европейските клубни турнири.

- Това ли е реалната цел пред вас, защото още сте и в битката за Купата на България?

- Да! Ние излизаме във всеки един двубой, за да вземем максимума точки в него и се надяваме накрая да успеем да се класираме за евротурнирите. Било то чрез спечелването на Купата или през първенството – няма значение. Това за нас ще е успех.

- Дълго време игра в Италия с Палермо и Пескара. Защо се стигна до твоето завръщане у нас?

Мисля, че заради тежката контузия, която получих в срещата с България срещу Черна гора. Трябваше да се върна след тази травма. Имах нужда от време, за да напипам верния ритъм. Това е нормално, защото след всяка една контузия е тежко. Колкото повече време отсъстваш, както в моя случай, толкова по-дълго време ти трябва, за да навлезеш във форма.

- Това ли ти беше най-тежкият период от кариерата до този момент?

- Да, определено това беше най-тежкият ми период от кариерата, но се радвам, че го преодолях и е вече зад гърба ми. Играл си в Серия „А“ три сезона.

- Колко по-високо е нивото там от това в Първа лига?

- Много по-високо е. Честно казано няма база за сравнение. В Серия „А“ са големи отборите и играят големи футболисти там. Много пред нас са. Съвсем различен е футбола в Италия. Много сме далеч от тях, но да се надяваме, че след години може да се доближим поне малко. Дано да ни се получи.

- Толкова ли са ни слаби нападателите, че един халф е водещ в голмайсторската листа до този момент?

- Не бих казал. Просто така се е случило сега. Има много силни нападатели в нашия клуб, както и в другите отбори. Просто може би е такъв периода, че те да вкарват по-малко, а аз повече. Засега така се е случило. Всички отбори играят атакуващ футбол и създават много положения.

- До този момент имаш 14 гола в 17 мача. Доволен ли си от този резултат предвид позицията ти на терена?

- Разбира се, че съм доволен. За позицията, на която играя бих казал, че това е много добър показател. Най-радващото е, че отбора играе добре и се намираме горе в класирането. Играем атакуващ и приятен футбол. Бележим доста попадения и това е най-радващото.

- Защо според теб не получаваш повиквателна от националния отбор предвид тези силни показатели, които имаш?

- Това си е решение на селекционера и неговите помощници. Аз продължавам да тренирам и да се трудя здраво, за да показвам добри игри. От там нататък е преценка на треньора дали да ме повика.

- Липсват ли ти мачовете с националния отбор?

- Е, разбира се! Всеки един футболист иска да играе за родината си! Дано скоро да ме викнат.

- Мислиш ли за трансфер в чужбина и къде?

- Зависи от доста неща и най-вече от ръководството. Имало е запитвания, а ако те приемат и се съгласят и мен ме удовлетворява и отбора и държавата и контракта, защо не?! Но трябва всички страни да са удовлетворени.

- Очакваш ли да станеш играч номер 1 на България предвид силните мачове, които изигра?

Не! Мисля, че има други момчета, които също направиха много добри мачове и заслужено могат и те да спечелят. Мисля, че не съм сред претендентите за спечелване.

- Какво си пожелаваш да постигнеш с ЦСКА 1948 през този сезон и годината?

- Най-вече си пожелавам да съм здрав, както аз така и съотборниците ми. Семейството ми и близките ми също да са здрави, а с ЦСКА, ако през май месец сме в зоната даваща право на участие в евротурнирите, ще е най-големият успех за отбора. Дай Боже да показваме добри игри и да радваме хората.