0

И вайло Петров е титулярен вратар на ЦСКА при последната титла – през 2008 г. След това той беше и треньор при „червените“, но преди само няколко месеца приема ново предизвикателство – става спортен психолог. Вчера Пифа беше гост в нашето предаване „МачКаст“, в което говори не само за „червените“, но и за миналото, както и за новото си професионално поприще.

БИТКАТА ЗА ТИТЛАТА

Мачът между ЦСКА и Лудогорец (2:2) беше много стойностен за българското първенство. Тук вече опираме до това, което пречи на българския футбол да се развива, но няма да навлизам в подробности. На ЦСКА не им достигна малко камъче, така да го кажа. За съдии не искам да говоря, защото това е изтъркано. Аз няма как да кажа, че ЦСКА няма да стане шампион. Аз съм човекът, който сигурно най-много иска ЦСКА да стане шампион! Според мен обаче Лудогорец ще е с титлата, ЦСКА 1948 с Купата, а Левски – четвърти. Но там ги чака чичо Венци – на баража. За Черно море лоша дума не мога да кажа. Там се изградих като футболист и оттам преминах в ЦСКА. Има 1% надежда ЦСКА да е шампион. Но трябва да стане нещо, като това през 2013 г., когато Левски не успя да бие Славия на „Герена“, а Лудогорец победи в Монтана. Аз на това се крепя.

ПОСЛЕДНАТА ТИТЛА НА ЦСКА – ОТ 2008 Г.

Само като кажем 15 е много. И след това като добавиш години, става страшно много. Всичко се развива – футбол, бокс, карате, баскетбол. На нас ни липсва спортната психология. Почнах да уча, да се интересувам и това излезе като вулкан от мен. Това беше зрънцето. Заради това започнах да се интересувам само от спортна психология и вече не искам да бъда треньор на вратарите. Работя с хора от силовите спортове, с футболисти. Заради това си имам не офис, а лаборатория за спортна психология.

МНЕНИЕТО ЗА ГУСТАВО БУСАТО

80% от феновете миналата година искаха да купуват самолетни билети на Густаво Бусато. Момчето за една година не може да  си използва подарените билети (смее се). А сега е най-великият. Аз работех с него, както Илия Вълов с мен. Той страшно много ми е помогнал в много неща. Но не ми беше достатъчно. Все пак ми беше треньор, не е психолог. Искам нови и нови неща. Има много техники. Аз също съм правил грешки. Гонил съм от тренировки Митко Евтимов, Густаво Бусато – също. Това е грешка, която съм осъзнал. Крещене, наказване – трябва да са забранени.

НОВ СТАДИОН НА ЦСКА

Много ясно, че ЦСКА ще има но стадион. Нали гледахте г-н Ганчев в едно телевизионно интервю. Тогава той каза едно нещо: „Искам да построя стадион и се отказвам“. По очите му разбрах, че този човек ще даде живота си, но ще построи стадион. Нормално е да има пречки, защото ако ЦСКА направи стадион, нивото се вдига много. Сигурен, че ще има много удари, когато започне строежът на стадиона.

ИГРАЛ ЛИ Е В УРЕДЕН МАЧ 

Никога през живота не съм продал мач. Никога в моята кариеа като футболист не съм продал, никой не ме е търсил. Един мач съм дал с разрешение на президента, който влезе в съблекалнята и каза, че днес трябва да паднем. Знам какво ще последва сега. Заявявам го с лицето и името си. Чист съм пред съвестта си.

Цялото интервю прочетете в "Мач Телеграф"