0

К ирил Десподов бе отличен за Най-добър футболист на България за 2023 г. в анкетата до спортните журналисти. Нападателят на гръцкия ПАОК печели приза за трета поредна година и общо за 4-и път в кариерата си, като събра 317 точки.

Втори завърши Илия Груев-младши със 106 т., а трети е Ивайло Чочев, който започна сезона в ЦСКА 1948, но сега вече е футболист на Лудогорец.

Старши треньорът на Черно море и национален селекционер Илиан Илиев категорично спечели приза за треньор №1 на България 2023 година.

55-годишният специалист събра 317 гласа в анкетата на спортните журналисти, като по този начин остави зад себе си Георги Дерменджиев, Ивайло Петев, Станимир Стоилов и Александър Томаш.

Илиев получи приза си от ректора на НСА Красимир Петков.

Защитникът на ЦСКА Християн Петров бе избран за най-прогресиращ млад играч в българския футбол за 2023 година. Бранителят на "червените" е само на 21 г., но вече се утвърди като титуляр на "Армията", а дори стигна и до мъжкия национален отбор.

Той печели наградата в конкуренцията на Георги Николов и Асен Митков, които събраха съответно 28 и 16 гласа.

“Искам да благодаря на всички, за мен е чест! Благодаря на моето семейство, на всички в националния отбор и в моя клубен отбор. Обещавам само добри игри за в бъдеще. Благодаря отново”, заяви Петров при получаването на наградата си.

Стражът на Локомотив Пловдив Динко Хоркаш спечели наградата за Най-добр вратар в Първа лига. Хърватинът събра 37 гласа, втори е Густаво Бусато от ЦСКА с 22, а третото място си поделиха Иван Дюлгеров от Черно море и Даниел Наумов от ЦСКА 1948 с по 16 гласа.

Хосе Кордоба бе избран за най-добър защитник за изминалата година в родния шампионат, след като събра 30 гласа в анкетата на спортните журналисти. На второ място остана Християн Петров от ЦСКА, който има 5 гласа по-малко, а трети в класацията е Виктор Попов.

Кордоба наследява Антон Недялков, който миналата година бе избран за №1 сред бранителите.

“Здравейте на всички. Изпращам най-искрени пожелания. Благодаря на всички, които са гласували за мен. В момента не мога да бъда с вас заради ангажименти с националния отбор. Още веднъж благодаря”, заяви Кордоба във видеообръщение.

Футболист на България за 2023 г.
футболист на годината футболист на годината футболист на годината
28

Капитанът на Лудогорец Якуб Пьотровски спечели по категоричен начин приза за най-добър полузащитник в елита. Халфът на разградчани събра 58 гласа, като по този начин остави далеч зад себе си новия си съотборник Ивайло Чочев, както и Ивелин Попов.

Пьотровски стана и най-добър чужденец в родния елит. Той не остави никакви съмнения, след като събра 55 гласа в анкетата на спортните журналисти и изпревари Уелтон (18) и Текпетей (17).

"Много съм щастлив за тази награда. Искам да благодаря на моето семейство за подкрепата. Също така и на моята приятелка, която е до мен и когато съм горе, и когато съм долу", заяви Пьотровски във видео, тъй като е с националния отбор на Полша.

Бившият футболист на Левски - Уелтон, обаче не остана без отличие. Бразилецът бе отличен за №1 при нападателите в Първа лига. Той изпревари за наградата Антоан Бароан и Бърнард Текпетей. През зимата Уелтън осъществи трансфер в Япония и заради това не бе на церемонията. 

Специалната награда на организатора на церемонията „Дакс Медия“ получи Стилиян Петров за голямото му сърце и отдаденост към футбола и българското общество. Тъй като след Конгреса Стилиян си замина за Англия, статуетката бе връчена на главния организатор на „Мач на надеждата“ Михаил Александров от бившия спортен министър Весела Лечева.

Евдокия Попадинова е №1 в женския ни футбол! (ВИДЕО)