0

С тадионите, на които се играят мачовете в Първа лига са безобразни, с изключение на този в Разград. Обстановката на нашите стадиони не предразполага към добър футбол. Като видиш терените, трибуните, феновете по Европа и като ги сравниш с нашата футболна действителност - все едно става дума за различни спортове. Такава е оценката за футболния сезон в Първа лига на бившия играч и треньор на Левски Емил Велев-Кокала в неговия анализ в gong.bg.

"Армията" е като гробище, липсата на козирка на "Герена" направо е плашеща. На стадиона в Коматево пък хората като люпят семки, плюват върху главите на футболистите“, изброи Кокала в типичния си стил. „А на "Тича" освен да се тича, за друго не става. Мотивацията и настроението не идват само от премии, нужна е обстановка, която да предразполага играчите да се раздават на 100 %.

Велев, който е 3-кратен шампион на България с Левски, и последният треньор, извел „сините“ до титлата през 2009 г., оцени и борбата за шампионската титла. Според него за нея шансове имат само първите два отбора в класирането – Лудогорец и ЦСКА-София.

„Завърза се и битката за шампионската титла, макар че в надбягването участват само два коня - Лудогорец и ЦСКА. Останалите отбори са доста далеч зад тях и боричкането през пролетта ще е само за място в топ 6 и кой ще играе бараж за оставане в елита. Защото на практика Царско село е изпаднал, дори и собственикът да реши да доиграе първенството с юноши“, заяви Велев.

„В последните два месеца и Лудогорец, и ЦСКА показаха много колебания в представянето си, като в по-голяма степен това важи за азградчани. След смяната на Валдас Дамбраускас настъпи необясним спад в играта на шампионите, а най-яркото доказателство за това са загубите от ЦСКА 1948 и най-вече от Пирин.

При литовския треньор отборът имаше облик, който после се разводни и в последния мач срещу ЦСКА, когато мотивацията беше на макс, се видя колко несъстоятелен отбор е Лудогорец в момента - опитваха са да играят с изритани топки, а футболистите просто не знаеха какво да правят на терена.

Поведението на тима в спортно-технически план автоматично означава, че ще има промяна в Разград. Очаквам да започнат втория полусезон с нов треньор, а и да бъдат привлечени нови играчи. Явно на Станислав Генчев му е трудно да се справя с големия брой чужденци, а по всичко личи, че ще пристигнат и още. Късмет за Лудогорец е, че събра доста точки в началото на сезона и това му помогна да зимува като лидер в шампионата.

ЦСКА също не беше убедителен и постоянен в изявите си. Голямото предимство на отбора са феновете, които изиграха решаваща роля не само в последния двубой с Лудогорец. Вижда се как адреналинът на играчите се покачва, когато играят на "Армията". Не съм съгласен, че ЦСКА е най-ощетяваният отбор, както твърди Стойчо Младенов.

Съдийски грешки се допускат и винаги са се допускали, но няма как да не признаем ползата от ВАР. С използването на тази система грешките при засадите бяха сведени почти до нула, а знаем, че именно те решаваха изхода на много мачове в миналите сезони. Има какво още да се желае при други спорни ситуации, които не са "черно-бели" като засадите, но явно още липсва опит при работата с ВАР.

Категоричен съм, че титлата ще се реши на терена и там трябва да бъдат концентрирани усилията и на ЦСКА, и на Лудогорец. В надбягването през пролетта решаваща роля ще изиграят новите попълнения в двата отбора, както и бъдещият треньор на разградчани“, отбеляза Емил Велев.

„От останалите отбори напредък видях само в Левски. И той се дължи в голяма степен на Николай Михайлов, който почти се доближи до нивото, което показваше в най-силните години в чужбина и националния отбор. Другата важна причина за прогреса на "сините" е Станимир Стоилов, който накара футболистите да играят на ръба на възможностите си. Вече е ясно, че ще се вземат и нови попълнения от чужбина, от които се очаква да вдигнат нивото. Практиката обаче показва, че е нужен огромен късмет, когато взимаш свободни агенти.

От Ботев Пловдив не съм очаквал повече, защото отдавна се вижда, че играта на отбора се получава само когато на Тошко Неделев му е кеф.

ЦСКА 1948 имат стабилен спонсор и със сигурност ще направи по-добър полусезон след Нова година. През есента в много мачове ги преследваше и малшанс, но пък срещу Лудогорец, Левски, Славия показаха, че са на прав път. Водят и правилна трансферна политика, гледат вече и към чуждестранния пазар.

Отборът на Локомотив София не е мръднал от времето, когато Николай Гигов беше начело на клуба. Много искаха да се върнат в елита, но им е трудно и трябва доста да се потрудат, за да избегнат баража за оставане. Борбата изглежда ще е с Пирин и Ботев Враца, но не е изключено други отбори да се сгромолясат през пролетта.

В Благоевград сигурно съжаляват, че не уволниха по-рано Уорън Фийни, защото след напускането му отборът направи равен с ЦСКА и победи Лудогорец като гост с 5:3 в безспорно най-голямата изненада на есента. Другият неочакван резултат беше успехът на Ботев Враца с 4:2 в гостуването на Локомотив Пловдив“, посочи още Кокала.

„Дано не съм лош пророк, но Арда и Берое може да последват съдбата на Царско село, ако се сбъднат прогнозите за оттеглянето на държавната и местна власт от финансирането на клубовете“, добави той.

По преценката му годината на националния отбор е „трагична“. „Няма как да подмина и поредната трагична година на националния тим. Извъртяха са 60 футболисти и пак нямаме отбор, щом вече ни бият страни като Литва, и то убедително. Чудя се на радостта, с която беше приет жребият за Лигата на нациите и затова ще чакам сблъсъците със Северна Македония - отбор, който игра на последното европейско първенство и се класира на бараж за Мондиал 2022“, коментира Емил Велев.