0

Присъствието на видеосъдийството ВАР в Първа лига няма как да не даде отражение в много посоки. Една от най-видимите промени е по отношение на дузпите. Поради по-голямата стриктност в спазването на правилата 11-метровите удари зачестиха и все по-често са отсъждани от съдиите и техните колеги, гледащи мача пред мониторите, отбелязва „Мач Телеграф“ в днешния си брой.

Статистиката от 131 мача, които се изиграха дотук през сезона, показва изпълнени цели 54 дузпи, средно по една на 41% от двубоите. Това е с близо 13% повече от предишния сезон, в който ВАР системата бе вкарана само в мачовете от Топ 6 на плейофите.

Спрямо последния сезон, преминал изцяло без видеоасистент съдии – 2019/20, ръстът е още по-голям – цели 16%. Тогава са дадени 54 дузпи в 215 мача, което прави 25%, или по една на всеки четири срещи, докато сега вече са доста повече.

Специално през настоящото първенство дузпите вече са повече, отколкото първата фаза на миналото. Тогава бяха 50, а сега до началото на плейофите има още цели 7 кръга. Дузпите валят най-много на мачовете на Пирин.

„Орлетата“ заедно с Лудогорец и Черно море са стреляли най-много пъти от бялата точка – по 6. Благоевградският тим обаче е едноличен номер 1 сред отборите, срещу които са отсъдени най-много дузпи – цели 11.