0

Б орислав Михайлов и Димитър Бербатов, шефове съответно на традиционния БФС и на алтернативната футболне централа, избрана на свикания от последния „конгрес“ на 18 март, се произнесоха през профилите си във Фейсбук за днешните наказания на Изпълкома.

Според Михайлов тези решения с изключването на над 100 клуба, показват, че БФС „работи в полза на единението на българските клубове и показва пътя към по-доброто бъдеще на футбола ни“. Бербатов, от своя страна, обеща да защити „наказаните клубове и лица с всички възможни законови средства“, и се закани екипът му да подаде „небходимите жалби и ще сезираме Министерството на спорта, ФИФА и УЕФА.“

Борислав Михайлов вярва, че Изпълкомът на Българския футболен съюз днес е взел правилното решение за изключването на 104 клуба от структурата си заради различни нарушения на Устава на централата. "Като президент на Българския футболен съюз винаги съм призовавал за обединение на футбола и съм обявявал, че няма да допусна война, въпреки че срещу мен се води такава, при това през цялото време, с всякакви средства, включително и противозаконни.

И от страна на БФС, и от лично моя страна, са направени огромен брой компромиси и реверанси както към клубове, така и към отделни личности – отново с единствената цел да бъдат спрени опитите за разединение, които биха били пагубни за футбола в България. Опити, водени от сляпото желание на една група хора да ръководи на всяка цена и дори да налага волята на малцинството над мнозинството. 

Тези хора обаче не разбират функцията на Българския футболен съюз и на неговия президент – а именно, да потушава идеите за разцепление; особено онези, породени от користни цели. Миналия петък всички станахме свидетели на абсолютно нелегитимната и агресивна самоинициатива на тъй наречената опозиция. 

Видяхме публично погазване на Устава на БФС и на всички правила за етика и морал. Видяхме неглижиране на резултатите от Извънредния конгрес на 12 октомври 2021 г., проведен напълно прозрачно и според желания дневен ред на същите тези "революционери".
   
И макар да продължавам да държа на позицията, че обединението е правилният път за българския футбол, съм длъжен да се съобразя както с общото становище на ФИФА и УЕФА, което категорично потвърждава легитимността на избраното на 12.10.2021 г. ръководство на БФС, така и с внесените предложения от Комисия "Етика и феърплей" и Аматьорската футболна лига. 
   
Всички опити за разцепление на членовете на БФС са действия, несъвместими с членството им, затова след задълбочено обсъждане Изпълнителният комитет единодушно реши да прибегне към строги санкции за грубото нарушение на Устава.
   
Вярвам, че с днешните си решения Българският футболен съюз отново демонстрира, че работи в полза на единението на българските клубове и показа пътя към по-доброто бъдеще на футбола ни", написа Михайлов в профила си във "Фейсбук".

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов, който бе избран за шеф на футболната ни централа на проведения алтернативен конгрес на 18-и март, коментира днешните решения на Изпълкома също във Facebook с видеообръщение към футболната общественост. 

"Докато съдът не се произнесе относно законността на конгреса от 18-и март, БФС няма право да взима каквито и да било решения в тази връзка. Налагането на наказания, без да се гарантира правото на защита на обвинените, е в нарушение на Конституцията на България. Това е сталинистки начин на управление. 

Налагането на различни наказания за едно и също провинение е явна дискриминация. До този момент никой не е виждал решението на ИК за отмяна на конгреса на 18-и март. То не съществува и не е изпращано до клубовете. 

При това положение клубовете бяха длъжни да се явят на конгреса. Аз и моят екип ще защитим наказаните клубове и лица с всички възможни законови средства. Ще подадем необходимите жалби и ще сезираме Министерството на спорта, ФИФА и УЕФА. 

Междувременно продължаваме всички съдебни процедури срещу сегашното ръководство на БФС. Колкото до писмото от ФИФА и УЕФА - те не правят констатации и не взимаш решения. Писмото им повтаря твърденията на БФС, което не е заключение. Нормално е двете организации да са обезпокоени от кашата, която ръководството на БФС забърка, като първо се опита да отмени, а после и да бламира провеждането на законен конгрес на 18-и март. 

Неслучайно ФИФА и УЕФА иска становището на Министерството на спорта - то ще е ключово за крайното решение на ФИФА и УЕФА. 

Това е ситуация, от която никой не печели, най-вече футболът. Очакваме Министерството на спорта и министъра да вземат отношение по въпроса и веднъж завинаги това да приключи. Единственото, което всички искат, е честен и прозрачен конгрес", каза Димитър Бербатов.