0

Н ационалният отбор приключи рано-рано с шансовете си за успех в евроквалификациите и се връщаме към добре познатия БГ обективизъм при определянето на състава. Важно е в него да има повече момчета, които да се пласират по-добре на трансферния пазар, макар и да не играят редовно в клубовете си.

Не, че изборът на класни български футболисти е голям, нито пък липсата на едно или две имена от списъка на селекционера е много важна. Но само с подобна логика може да се обясни защо извън сметките остава Илиан Илиев-младши, който почти не е пропуснал мач на своя Аполон Лимасол от декември насам. Само в 8-те срещи, в които е бил титуляр от общо 17-те му за първенство той има повече минути от Станислав Шопов. Крилото на ЦСКА има 10 мача и 452 минути през 2023 г.

Повиканите от Левски Марин Петков и Илиян Стефанов са с още по-лоши статистики. Те също като Шопов още нямат гол или асистенция, а са играли съответно в 14 мача и 216 минути и 9 мача с 276 минути. Младши в Кипър има и гол, че и даже червен картон в последния мач, което може да се приеме и като показател за страст и желание да се бори.

Последното е в кръга на шегата, но е видно, че в списъка на Кръстаич прозира и сръбски инат да разчита на някои от момчетата, които бяха във форма в началото на периода му като селекционер на България. Иначе тънко прозира и опитът му да угоди на влиятелните хора в родния футбол и неизменните квоти, които те си имат в състава.

По-добре да си го кажем сега, пък дано резултатите този път са успешни. Моделът със сигурност не е. Така не правим добра услуга на талантите ни. Те трябва да се радват на признание, само когато го заслужават.

Автор ЛЮДМИЛ ХРИСТОВ