0

Д аниел Моралес игра за ЦСКА през сезон 2006/2007, а след това прекара няколко години като помощник-треньор в тима. За кратко бразилецът дори бе старши-треньор, извеждайки „червените“ до 0:0 срещу Рома на „Олимпико“ в Лига Европа в края на октомври 2020 г. От „Мач Телеграф“ потърсихме бившия халф, с когото да си поговорим за ситуацията при „армейците“, горещия треньорски стол и новата вълна от млади български треньори в Първа Лига.

- Г-н Моралес, ЦСКА изпрати един от най-слабите си сезони, а ръководството обеща кардинални промени...

- Много съжалявам, че така завърши сезонът за ЦСКА. Стамен Белчев, след всичко, което е дал за този отбор, не заслужаваше да завърши сезона по този начин. Познавам го лично, на него му „гори“ за ЦСКА много повече, отколкото на много други хора. За съжаление, трябва да се променят много неща, за да се върне ЦСКА там, където му е мястото.

- Чужденец или българин трябва е треньорът на ЦСКА?

- Някой път, за да построиш къща е по-лесно да я разрушиш и да я направиш наново. В момента има нужда точно от това – да се разруши това, което има и да се направи наново. Дали е чужденец, или българин – това трябва да е човек, който е разбрал какво е ЦСКА. Сякаш малко се загуби магията на ЦСКА. През 2003 г. играх срещу ЦСКА. Атмосферата тогава ме накара да си поставя за цел един ден след това да играя за ЦСКА и успях да го направя. Треньорът трябва да направи това, в което вярват феновете, защото толкова години това така и не се случва. Вярвам, че за ЦСКА предстои голяма промяна оттук-нататък след всичко, което се случи. Дано се вземе поука, а от нулата да се започне игзграждането на името ЦСКА.

- Изгуби ли ЦСКА респект от своите съперници, дори когато отборите гостуват в София?

- По мое време се искаше за по 15-20 минути да сме победили. Спомням си как това ми даваше допълнително напрежение. Напрежението в ЦСКА, Левски е огромно. В отбори като ЦСКА няма втори шанс, там има само една опция и това е победа. Хората, които идват в този клуб, трябва да осъзнават какво означава той. Трябва да се борят всеки ден, във всяка тренировка. Бразилците казват: „Трябва да убиваш по един лъв на ден, за да има с какво да се храниш вечер“. В ЦСКА си като в джунглата. Да, нещата в ЦСКА не са на живот и смърт, но трябва да постигнеш много, за да те оценят. В ЦСКА трябва да отидат хора, които са готови да дават максимума. Някой път са идвали хора, които не са се съобразявали с нищо по отношение на ЦСКА, но там вече вина има самият клуб – защо се е получило така, защо някои състезатели имат повече правомощия, това не го разбирам. После се разбира, че някой едва ли не прескача треньорите и става проблем. Футболистите, които идват сега не са като тези, които идваха по мое време. 

Цялото интервю с Дани Моралес четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"