0

Ц СКА 1948 е 34-ят отбор, който стига до финал в турнирите за Националната купа от нейното учредяване през 1938 година. Статистиката показва, че е далеч по-вероятно тимът на Тодор Янчев да загуби големия мач на 24 май, отколкото да вдигне трофея.

Това е така, защото близкото и по-далечното минало показват, че по-честият път до върха минава първо през един или повече загубени финали за отличието, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф". От досегашните 33 тима, които са излизали за първи път на финал, цели 23 са загубили. От десетте клуба, които още от първия си опит са вдигнали Купата, седем са софийски. Това са ФК 13, Шипка, Левски, АС-23, Локомотив, Славия, Септември. От извънстоличните клубове до триумф от раз са стигали Марек, Сливен и Лудогорец.

През 21-и век единственият тим, печелил при дебютното си участие на финал, е Лудогорец. Това стана през 2012 година. Тогава „орлите“ отново бяха водени от сегашния си треньор - Ивайло Петев, а на финала на стадион „Лазур“ в Бургас победиха Локомотив Пд с 2:1. След този мач имаше още два клуба, които по веднъж се пробваха да вземат Купата от първи опит, но и двата тима бяха спрени от ЦСКА. Това стана съответно през 2016 и 2021 година. Специално през 21-и век Велбъжд Кн, Черно море и Черноморец Поморие също се провалиха в първия си, а за повечето от тях и последен за момента опит да спечелят отличието.

Кой как се представя в първия си финал вижте в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"