0

Ц СКА излиза днес за първото си гостуване срещу Крумовград в своята история. Дебютантът в елита се представя прилично от началото на първенството, като успя да победи Лудогорец и ЦСКА 1948, а направи и 2:2 с Левски. Разбира се, че тимът на Нестор Ел Маестро е големият фаворит преди двубоя днес. Намира се и в серия от 12 последователни шампионатни мача без загуба. Въпреки това обаче на „Армията“ не могат да са спокойни за крайния изход. Историята им в последните 30 години показва, че те не винаги са безпогрешни при гостувания на новаци в елита, какъвто е Крумовград. Още са пресни спомените от гостуването на другия новак в елита през настоящия сезон – Етър, който бе победен доста трудно на стадион „Ивайло“ с 1:0.

Ако се върнем споменатите три десетилетия назад, ще видим, че в тях има само 9 сезона, в които ЦСКА взима всички възможни точки от гостуванията срещу новаци. Един от тях беше в предишния, когато със Саша Илич, „червените“ не загубиха никакви точки срещу тимовете от десето място надолу в класирането. Откакто се дават по 3 точки за победа (сезон 1993/94) най-тежката загуба от новак е тази от Спартак Пд през 1994/95 – с 0:4 под тепетата. Друг много лош сезон бе 2016/17, в който „червените“ се върнаха в елита, след един сезон в Трета лига. Тогава те не вкараха гол при визитите на на три новака – Дунав (0:2), Верея (0:1) и Локомотив ГО (0:0), а победиха само Нефтохимик с 3:1.

Ако от новаците отделим само тези, които са и дебютанти в елита, какъвто е през този сезон Крумовград ще видим, че ЦСКА не успя да спечели последните си 3 гостувания на такива тимове. Те бяха вече споменатото срещу Верея през 2016 година, поражението от Царско село през сезон 2019/20, както и равенството с ЦСКА 1948 2:2 в първия кръг на сезон 2020/21. Всичко това са сигнали, че „червените“ трябва да бъдат много внимателни днес.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX