0

Еsporte.ig.com.br

Нападателят Руан Круз е една от сензациите в Лудогорец от България в началото на сезона. В мач от група H на Лигата на конференциите, бившият играч на Сантос и Вашко да Гама отбеляза един от головете при победата с 4:0 над Спартак Търнава от Словакия. 

Неговата история е една от няколкото, променили живота си чрез спорта. Нападателят направи професионалния си дебют в Сантос през 2022 г., но две години по-рано, по време на пандемията от COVID-19, той работи като помощник-зидар и почти се отказа от футбола. Той е израсъл в квартал Кажуру Секо, малък квартал в Ресифе. Започва с футбола в Наутико, а после преминава в Ешпорте. Кариерата му продължава през Фигейрензе, преди да се премести в Санта Катарина. Там обаче не играе цели 9 месеца поради проблеми с трансфера си. Последва преминаване във Фламенго де Гуральос, но поради пандемията мачовете бяха прекаратеени и нападателят беше принуден да се върне в Ресифе, за да помага на баща си.

„Преодолях много неща през живота си, спомням си, че в началото кръстосвах града и нямах пари да живея. Понякога молех шофьора да ме пусне да се кача в автобуса отзад, за да мога да тренирам. Когато останах без клуб, започнах работа на строежа с баща ми, така че той не трябваше да плаща на друг човек. Така че, аз помагах и бях щастлив, без никакви проблеми. След това все пак намерих време да тренирам на плажа“, казва Руан.

След добри представяния за отбора на Сао Пауло, той получава поканата, която ще промени живота му: проби в Сантос. Не отне много време на Руан да блесне в клубната база. В младежката купа на Сао Пауло той изигра 9 мача, в които вкарва 6 гола и 2 асистенции.

„Днес поглеждам назад и се усмихвам. Беше трудно, но днес мога да си изкарвам хляба с футбол и най-важното - помагам на семейството си, доколкото мога. Да играеш в континентални първенства като Лигата на конференциите беше мечта, но скоро се превърна в цел. И днес съм тук, спечелих чрез спорта, който обичам и вярвам, че много хубави неща тепърва предстоят”, каза играчът.