0

Ф утболните клубове очакват Професионалната лига да бъде полезна за тях, активна, а също така достатъчно стабилна и сериозна институция, за да защитава интересите им, заяви новоизбраният президент на ПФЛ Атанас Караиванов.

На пресконференция след края на днешното Общо събрание той призна доста грешки в Лигата до момента, а също така посочи и доста сериозни задачи, някои от които трудно биха се реализирали за кратко време.

"Знам, че всеки пита дали Лигата е готова да поеме първенството. Но точно в този момент как би трябвало да отговоря, след като е ясно имаме ли чисто човешки ресурс за това? Но дори и да се даде първенството на Лигата в някакъв момент, без едно ДА от БФС няма как да стане. Навсякъде шапките на футбола са федерациите. Дори и в Германия, където лигата е много силна и организирана.

"Имам протегната ръка от БФС, надявам се, че ще остане такава и след като съм избран вече. Трябва да се помисли за финансирането на Лигата, защото не е нормално приходи да идват само от членски внос, който дори не се плаща редовно и постоянно. Лигата трябва да си създаде свой дом, да има офис. И този офис трябва да бъде в базата на БФС в Бояна. Представете си, че един клуб идва да си свърши работата и има срещи и в БФС, и в ПФЛ. Нормално ли е да обикаля километри из София?", каза Караиванов.

След това се обърна отново към държавната власт и добави, че държавата трябва да помага на всички във футбола.

"Говоря за професионалния футбол, а Първа лига е върхът на пирамидата. Моята задача е там. Обещал съм на клубовете активен Управителен съвет, а също така и представителство на всички. Ясно е, че без подкрепата от държавата и от общините нещата няма да изглеждат добре. Приятно съм изненадан от активността на клубовете днес”, каза още бившият спортен журналист.

"Преди няколко дни чух, че министърът на спорта обяви как не са му стигнали 15-20 дни, за да осигури 100 милиона лева за професионалните клубове. Tова ме обнадеждава. Бих казал, че отборите биха се зарадвали и на много по-малка сума. Но просто трябва да бъде регулярна и гарантирана всяка година.“

"Напълно нормално е тези наши професионални клубове да бъдат подпомагани от държавата. Те вкарват в бюджета много пари, а не получават нищо. Плащат данъци, покупателната система печели от тях, правят оборот. Общественият интерес е голям.

Попитан каква точно сума той си пожелава за отборите от държавната власт, той се засмя и каза: Би било несериозно, ако министърът предлага 100 милиона, аз да поискам по-малко.
И допълни, че до момента се е занимавал с телевизионните права, но решенията са били вземани от управителното тяло на Лигата, а той просто е бил един щатен служител.

„Смятате, че трябва да има сайт. И аз така смятам, но като няма финансиране, няма как и да се случи. И ми е ясно, че влизането в интернет на ПФЛ не е само един дървен сайт, в който да пише кой какъв е. Наясно съм с възможностите, които дават социалните мрежи. Не случайно и УЕФА се е обърнала активно към тях, дори създавайки си отдел "Нови медии".

Искам да кажа, че не съм се кандидатирал за мандат. Ако нещата, които съм си поставил на този пост не са изпълними, ще се разделим“, каза още Караиванов.