0

Първа лига ще бъде с нов формат за новия сезон. Това бе утвърдено от заседанието на Изпълнитeлния комитет на БФC. Сегашната схема на втората фаза на първенството се променя на първа четворка, втора четворка и трета осмица. Първите четири ще се борят за разпределение на призовите места, вторите четири ще излъчат участник в бараж за Европа, а третата група определя изпадащите. Последните два тима губят елитния си статут директно, а 13-ия и 14-ия ще играят бараж за спасение/влизане с третия и четвъртия от Втора лига.

Секретарят на Спортно-техническата комисия към Българския футболен cъюз Неделчо Михайлов говори на пресконференцията след заседанието на Изпълнитeлния комитет. Той разкри какви ще са промените в българския футбол и обяви промяна във формата за Суперкупата.

„Форматът на първенството беше обсъден с клубовете и доста от нещата, които са като промени, те го приеха. Редовният сезон си остава 30 мача, после се оформят първа и втора четворка и осмица от 9 до 16 място“, започна Михайлов. „Първата част определят шампиона и евроучастниците, петият играе бараж, а от 9 до 16 място излъчват отборите, които изпадат – 15-ия и 16-ия. 13-ит и 14-ият играят с третия и четвъртия от Втора лига, която е вече от 20 отбора, като към влезлите по спортен път се прибавят вторите отбори на Ботев Пловдив и ЦСКА“, продължи той.

„При среща с клубовете се промени и форматът на първенствата U15 и U16, там играят един полусезон и после се разделят на две групи, които определят шампиона и изпадащите. Следващата година, ако шампионът е и носител на Купата, в настоящия формат шампионът играеше мач за Суперкупата с финалиста, сега ще игра е втория в класирането за Суперкупата. В тази ситуация се явяват единият да играе в Шампионска лига и Лига Европа, за които започват едновременно подготовка“, обяви Неделчо Михайлов.

„Календарът на първенството е съобразен с календарите на ФИФА и УЕФА. Началото на първенството е уикенда на 19/20 юли, есенният дял завършва на 13/14 декември. Пролетният полусезон започва на 7/10 февруари и завършва на 23/26 май. Баражите са на 29 и 31 май. Приети са и трансферните прозорци – от 26 юни до 2 септември 2024 и от 13 януари до 24 февруари“, добави той. „Работата на Дисциплинарнатa комисия по време на шампионата на места, на които има неща, които не са казани, се водят бележи и комисията ги е приела. Не можем да направим дисциплинарния правилник да обхване всяко действие на стадионите. Случват се всякакви неща, които са незнайни“, допълни той.