0

Б ългария падна 1:2 срещу домакините на мондиала Катар в Ал Раян. Акрам Афиф откри в 27-ата мин. От дузпа, Кирил Десподов изравни 1:1 в 60-ата мин., крайното 2:1 за домакините вкара Буалем Хуки след грешка на вратаря Ники Михайлов.

Двубоят започна активно за домакините, които играеха повече с топката. В 24-а минута след атака през центъра беше изведен Педро Мигел, той бе съборен от Васил Божиков в наказателното поле, а главният съдия посочи точката на дузпата. След преглеждане от ВАР решението беше потвърдено, а Акрам Афиф не сбърка за 1:0. 

Само две минути по-късно Михайлов спаси тима ни от сигурен втори гол след шут на Алмоез Али. В 34-а минута Георги Костадинов стреля с глава след статично положение, но над вратата на Баршам.  

В 44-а минута Тодор Неделев ритна хубаво от фаул с левия си крак, Бершам обаче спаси. 

На полувремето Ясен Петров пусна Едисон Йорданов и Георги Минчев на местата на Васил Божиков и Мартин Минчев. В 60-ата мин. България изравни чрез Кирил Десподов, който оползотвори пас на Кристиян Малинов, 

Смените в отбора ни продължиха, дебют в националния направи Алекс Петков, влязъл на мястото на Петко Христов. 

В 74-а минута обаче колективно отпускане доведе до неудачно излизане на вратаря Михайлов при статично положение, което улесни Буалем Хуки за победното 2:1.

След мача селекционерът на българския национален отбор Ясен Петров обясни, че Катар е стойностен отбор, а също така оправда поражението с 1:2 със стари, елементарни грешки в защита, които не се изчистват в продължение на дълго време.

"Предупредих нашите футболисти, че Катар е стойностен отбор, който се гради дълги години именно за това Световно първенство. Шампиони на Азия са от преди две години, сега в Арабската лига завършиха 3-и като победиха Египет с дузпи в малкия финал. Добър отбор са, това е факт. Но след тази 15-а минута, до която бяхме много плахи, бяхме прибрани отзад, поизлязохме напред и мисля, че не стояхме лошо. И видяхте това в началото на второто полувреме, когато върнахме гола, започна националният селекционер на България Ясен Петров.

"Допуснахме много елементарни грешки в защита. И когато допуснеш такива, естествено си наказан. За дузпата не знам какво да кажа, имаше някакви съмнения за засада. Трябва да гледаме пак. Въпреки всичко, не трябва да допускаме такива елементарни грешки.

Когато беше попитан как би обяснил смените, Петров отговори: "Ние сме тука вече четири дни, но времето тук е доста различно от това в България, защото има изключителна влага. Опитахме по най-добрия начин да извършим смените, защото само след три дни ни предстои мач с Хърватия – т.е. да използваме целия наличен потенциал. Шест смени имахме да направим и ние ги направихме всичките в атака, защото искахме да вкараме гол.

Защото губихме на полувремето с 0:1 и е най-нормалното да искаме да усилим атаката. А защо Николай Михайлов е капитан? Той е най-големият в отбора, най-опитният и е нормално. Между трима трябваше да избираме за капитан – Ники, Жоро Костадинов и Божиков.

На въпрос дали отборът е имал проблеми с физическата си издръжливост при 1:2, треньорът обясни: "Ние не сме клубен отбор, за да кажем, че ще се готвим, да имаме дълга възможност от четири седмици например. Общо взето мисля, че физически не стояхме чак толкова зле. Домакините са по-приспособени. Мисля, че отговорихме.

Тактически продължаваме да работим в този вариант и имаше някои неща, които тука за два дни изпробвахме. На моменти се получиха, на моменти – не. Допускаме и едни стари, елементарни грешки и те са плод на липса на мачове. Имаме много хора, които ги взимаме от чужбина, а в последно време те нямат игрова практика и виждате, че те отпадат към 60-70-а минута. Докато хората, които играят редовно, са в добра кондиция. Но нямаме избор, това са хората, продължаваме да работим".

Авторът на гола за България Кирил Десподов призна, че отборът ни е започнал плахо и неуверено, като причина за това е основно липсата на опит. България стартира 2022-а година с поражение от Катар с 1:2, като вече 19 мача извън дома нямаме победа.

"Няма как да съм доволен, без значение, че съм отбелязал гол, с оглед на загубата. Започнахме доста плахо мача, човек от техния отбор излезе сам срещу вратаря още в първата секунда, неконцентрирано малко. След десетата минута малко по-добре стояхме на терена, създадохме едно-две положения. 

Футболист номер 1 на България за 2021-а година смята, че след почивката лицето на отбора ни е било съвсем различно. Започнахме много по-добре, но виждате - малшанс. Защо започнахме плахо ли? Не е от страх със сигурност, просто липса на опит, липса на концентрация. Така си го обяснявам аз, но нищо - станало е, няма какво да съжаляваме. 

Добър мач, видяхме горе-долу къде ще играят другите отбори на световното, и така. Хърватия е двойно или тройно по-добър отбор от Катар, нямаме право на грешки там", заяви още лидерът на Лудогорец.

Контролна среща на национални отбори:

Катар – България                                                        2:1 (1:0) 

Голмайстори: 1:0 Акрам Афиф 26-дузпа, 1:1 Кирил Десподов 61, 2:1 Буалем Коуки 75

жълти картони: Тарек Салман, Акрам Афиф, Алмоез Али (Катар), Иван Турицов (България)

Състави:

Катар: Мешаал Бершам, Буалем Коуки, Педро Мигел (74 – Исмаел Мохамад), Хомад Ахмед, Али Асадала (67 – Асим Мадибо), Карим Будиаф, Тарек Салман (75 – Абделкарим Хасан), Басам Хишам, Мохамед Ал Баяти, Алмоез Али, Акрам Афиф

България: Николай Михайлов, Иван Турицов, Андреа Христов, Петко Христов(68 – Алекс Петков), Васил Божиков (46 – Едисон Йорданов), Кристиян Малинов (69 – Борислав Цонев), Георги Костадинов (82 – Доминик Янков), Тодор Неделев, Кирил Десподов, Спас Делев (68 – Илиан Илиев), Мартин Минчев (46 – Георги Минчев)

Главен съдия: Мохамед Ал Хойш (Саудитска Арабия)