0

З агубата от Локомотив Пловдив на „Лаута“ не бива да е повод за писане на апокалиптични сценарии за бъдещето на Левски. Още повече, че в края на редовния сезон „сините” все пак се доближиха на пет точки от третото място, пише в днешния си брой вестник „Мач Телеграф“. 

През зимната пауза те изоставаха на 9 точки от него, а след първите три официални двубоя за годината разликата бе фиксирана на 10. Тогава дойде успешната серия, в която тимът изпусна победата единствено срещу ЦСКА, за да отбележим нейния край срещу Митко Илиев, Джовани и компания. Отчитаме важни обективни причини за загубата, свързани с наказанията и контузиите, които продължават да пречат на Левски да покаже най-доброто, на което е способен. Със сигурност обаче трябва да сме критични и към някои решения на треньорския щаб, който с действия или бездействие пропусна шанса да се доближи само на два пункта от ЦСКА 1948.

А с вкарана дузпа в дербито с „тирето“ разликата щеше да е сведена само до крехкото превъзходство от преките двубои. Както стана въпрос и веднага след двубоя на втория ден от Великден, една смяна на Ивелин Попов с Асен Чандъров около 80-ата минута можеше да е елементът, който да донесе щастливата развръзка.

Миналото може само да ни учи и не бива да дълбаем в неща, които не може да променим. Всички в Левски тепърва ще имат поле за изява и възможност да се покажат като зрели и опитни хора, способни да взимат ПРАВИЛНИ решения. Все още непонятният за мнозина разрив между Сираков, основния спонсор и Станимир Стоилов провокира трус с висок магнитуд, но районът около „Герена“ винаги е бил земетръсна зона.

Величието на Левски пък е базисно аргументирано със способността на гранда да се изправя гордо и след много по-тежки падания. За да се запишат нови стойностни успехи, в клуба трябва да се фокусират върху три ключови точки от план за стабилизиране.

На първо място е постигането на стратегически важното и за финансовото състояние класиране за ново евроучастие. Левски трябва да има гарантирана възможност за по-големи приходи през лятото, за да е по-спокоен при задаващата се ключова спортно-техническа трансформация. По възможност този успех трябва да се припокрие с третото място в крайното класиране, което е свързано с почти безгрешно представяне в оставащите пет мача и задължителна победа в Бистрица тази неделя. Крайният вариант минава през исторически обременен като рисков бараж със Славия.

Целия материал на автора ЛЮДМИЛ ХРИСТОВ четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"