0

А рда започна с победа във втората фаза на футболното първенство на България. У дома в Кърджали тимът се наложи с 3:0 над гостуващия Локомотив София в мач от плейофите за отборите между 7-о и 10-то място.

Домакините решиха изхода от срещата в края на първото полувреме, когато Преслав Боруков и Станислав Иванов вкараха два гола в рамките на седем минути. 

През втората част се разписа и Илия Юруков с гол от далечна дистанция.

Треньорът на Локомотив (София) Станислав Генчев бе бесен на своите за първите два гола. "През първото полувреме подарихме два гола на Арда. Нямам обяснение за това. Съперникът се успокои и вкара още едно попадение след почивката. А можеше да сме на почивката 0:0 и видяхте, че имахме положение през второто полувреме на контраатака", каза той.

"Не мога ди си обясня защо реагираха така моите футболисти при първия гол. Вместо да изнесат бързо топката, ние я върнахме назад и сами се изненадахме.

Това е ситуация, която много повлия на мача. Ние нямаме чак такава серия от загуби, защото през седмицата победихме ЦСКА 1948, макар и за купата. Нямахме кой знае какви варианти за състава, защото и резервите Юлиан Ненов и Франса, които влязоха, бяха с контузии", каза още Генчев.

"Ние сме си изпълнили целите през сезона - добре се представяме в първенството, стигнахме възможно най-далеч за купата. Няма проблеми с мотивацията на футболистите. Те трябва да са спокойни, защото им предстоят най-хубавите мачове - не можем да изпаднем, не се борим непременно за седмото място. Играчите трябва да са спокойни и да играят с голямо самочувствие", завърши Станислав Генчев.

С победата Арда събра 45 точки и запази разликата от седем точки от тима на Славия, който е лидер във втората група на шампионата и на позиция за бараж за място в Лигата на конференциите. 

Локомотив София е на още седем точки зад Арда и на шест пред тима на Ботев Пловдив, който допълва местата от седмо до десето в общото подреждане.

В 37-мата минута гостите допуснаха груба грешка. Мики Орачев пробва да подаде към съотборника си Марио Петков, но вместо това топката попадна у Преслав Боруков и за тарана на Арда не бе проблем да вкара с левия крак за 1:0.
Минута преди края на първото полувреме домакините удвоиха. Добра атака по десния фланг завърши с ниско центриране към Станислав Иванов, който след кратко разбъркване успя да прати топката в мрежата.

През второто полувреме играта продължи да се води в половината на столичния тим. Така се стигна до 69-ата минута, в която една отбита топка се озова у Илия Юруков, който с бомбен удар от над 25 метра разстреля Любенов за 3:0.

Срещата ще се запомни и с дебюта на 19-годишния юноша на Арсенал и Твенте Станислав Дюлгеров. Халфът се появи в игра в 76-ата минута на мястото на Радослав Цонев.

Първа лига, плейофи, първи кръг (от 7-о до 10-то място):

Арда (Кърджали) - Локомотив (София) - 3:0 (2:0)

Ст. „Арена Арда“, Кърджали

Арда (4-2-3-1): Анатолий Господинов - Джунейт Али (83-Атанас Зехиров), Умар Сако, Пламен Крачунов (69-Алекс Петков), Милен Желев - Илия Юруков, Радослав Цонев (76-Станислав Дюлгеров) - Абубакар Тугнара, Ел Мами Тетах, Станислав Иванов (69-Светослав Ковачев) - Преслав Боруков (76-Ласана Н'Диайе)

старши треньор: Александър Тунчев

Локомотив (3-5-2): Александър Любенов - Мартин Райнов (28-Юлиян Ненов), Лука Иванов, Марио Петков - Селсо Рапосо, Бруно Франко, Красимир Милошев, Антонио Вутов, Мики Орачев (62-Карлос Франса) - Станислав Костов, Александър Александров (69-Теодор Иванов)

старши треньор: Станислав Генчев

голмайстори: 1:0 Преслав Боруков 37, 2:0 Станислав Иванов 44, 3:0 Илия Юруков 69

главен съдия: Никола Попов

ВАР: Васимир Ел-Хатиб
жълти картони:
- за Арда: Радослав Цонев

Плейофи, първи кръг, от събота:

Славия - Ботев (Пловдив) - 1:0 (0:0)
голмайстор 1:0 Тони Тасев 69

    временно класиране:
 7. Славия          31 16 4 11 32:27 52 точки  
 8. Арда            31 12 9 10 36:32 45 
 9. Локомотив София 31 10 8 13 32:41 38 
10. Ботев Пловдив   31  9 5 17 38:41 32