0

Д ойде заветния момент. В събота от 14.45 часа на стадион „Васил Левски“ е великият мач на България - ЦСКА - Левски. Този сблъсък е може би най-значимото събитие в родината, защото от него се интересуват няколко милиона футболни фенове. Някои гледат мача, защото обичат Левски, други - защото боготворят ЦСКА, трети мразят и двата клуба, но пак са под напрежение, четвърти просто искат да се разтоварят, а пети са свикнали да гледат само този мач от родната Първа лига. Иначе казано всеки си намира причина, за да застане пред телевизора или да бъде на трибуните за ЦСКА - Левски.

Дербито в събота е първо са сезона и определено резултатът в него е доста непредвидим. В последно време ЦСКА се надигна солидно, а "сините" поизгубиха импулса си от силното представяне в Европа. Като цяло и двата отбора играят добър футбол, може би "червените" са с лек превес, натрупан в последните два-три кръга. Отделно Левски влиза в мача след загуба в дербито с Лудогорец, а ЦСКА помете с качествена игра лидера Локомотив и то в Пловдив.

Преди началото на сезона и двама родни гранда се спрягаха за конкурент на Лудогорец за титлата. Предвиждаше се трибой за трофея. Тези прогнозите обаче бяха разбити още в самото начало на сезона, което беше белязано от тежък крах на ЦСКА. Левски пък сякаш заложи повече на Европа и записа няколко провала още в началото. Това даде възможност на други два отбора да излязат под прожекторите - Локомотив Пловдив и Черно море. Те се възползваха от слабия старт на ЦСКА и Левски и представянето на Лудогорец, което е много под нивото на наличните футболистите.

Въпреки всичко това Левски и ЦСКА към днешна дата демонстрират качество, което може да им донесе трофея. Това дерби идва в много възлов момент, който може да засили към титлата някой от двата гранда и съответно - да откаже другия. Да, все още е много рано да се говори за титла и провал, но предвид изоставането на "сините" и "червени" от челото, поражение във Вечното дерби ще е равносилно и на сътресение, а не само изпуснати точки.

Сравнението между Левски и ЦСКА по линии, което се печели 2,5 на 1,5 от "червените" вижте в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"