0

Р одните съдии скоро може да имат и нов шеф. Затова намекна Виктор Кашай пред telex.hu, цитиран от в. "Мач Телеграф". Медията прати свой човек в София, за да отрази ежедневието му у нас.

В типичен стил Кашай говори повечето за миналото, а не за настоящата си работа. Унгарецът разкри само, че най-близката му цел е да проведе успешен лагер на съдиите ни, а освен това се надява Георги Кабаков да бъде одобрен за Мондиал 2002. Кашай обаче се хвали, че му предстои да дипломира през ноември като спортен мениджър в УЕФА. Там той е съученик с Кака, Джон О’Ший, както и Данко Лазович.

„В Унгария само спортният директор на Ференцварош Тамаш Хайнал има такава квалификация. В тези времена е важно да имаш и отделна професия. Какво като си бил добър съдия в активната си възраст? Бих могъл да работя както мениджър в клуб, макар и винаги да ме влече към съдийството“, допълва той. Кашай е ментор на рефер от Хърватия и белгиец, а освен това участва и в различни програми на УЕФА.

Журналистът Атила Агаси пък отчита трагичното състояние на родните стадиони, които за последно са били модерни преди 30 години. Освен това вече не сме стъпало за унгарски футболисти, както бе в миналото, а в момента нашите звезди драпат да играят в Унгария.  

Присъдата за расизъм му тежи

Виктор Кашай може да преглътне много неща, но не и едно – съсипаната му кариера в родината. Золтан Липтак му хвърли петното на расист. Съдът по-късно оправда Кашай, след като така и не откриха доказателства, че той е обиждал тъмнокож съотборник на Липтак. Въпреки това родният шеф на съдиите така и не успя да изчисти образа си. „Мога да приема критиките към работата си. Все пак това е част от работата на съдиите. Не мога обаче да живея с подлостта и нарушаването на човешките норми“, заяви Кашай.