0

Е лин Топузаков за трети път беше назначен за старши треньор на Левски. Предишните два бяха в печални периоди от историята на клуба, като нямаше много хубави моменти и в мачовете, в които той водеше „сините“.

Някогашният любимец на Сектор „Б“ завърши сезона, в края на който Левски отбеляза своята 100-годишнина – 2013/14. Тогава той наследи Антони Здравков, който пък дойде след уволнението на Славиша Йоканович и събличането на Ивайло Петев. Топчо води Левски в последните 11 шампионатни мача, в които стигна до 6 победи и 5 загуби, а отборът завърши безславно на пето място. В тези 11 мача имаше и едно дерби с ЦСКА. То бе загубено с 1:3, макар десетина минути преди края резултатът да бе 1:1, пише в днешния си брой вестник „Мач Телеграф“.

През есента на 2016 година пък Топчо наследи Люпко Петрович точно след дерби с ЦСКА, завършило 1:1. Сърбинът дезертира изненадващо в деня на следващия мач – срещу Берое на „Герена“. Топузаков пое отборът на пожар, спечели срещу „зелените“ от Стара Загора, но отново не направи нищо запомнящо се. Бе освободен преди следващото дерби с ЦСКА – на 4 март, а в него Николай Митов тръгна с малко изненадваща победа с 2:1.

Сега Топузаков ще има трети шанс да направи нещо запомнящо се на „Герена“. Една от тези възможности е да стане 13-ата личност в историята на Левски, която има победа над ЦСКА и като играч, и като треньор.

От другите 12, които вече са постигали това, номер 1 е Станимир Стоилов. Мъри е победил ЦСКА 18 пъти. От тях 12 като играч и 6 като треньор във всички турнири.

Интересното е, че Топчо е втори – с 15 победи, но пък всичките са като футболист. Абсолютно същите са показателите на Георги Иванов. Гонзо беше изключителен любимец на фенове, когато мачкаше на терена "червените", но след това аурата му потъмня, след като беше треньор и директор на "Герена".

Остава да видим ще се нареди ли Елин Топузаков с една победа в понеделник до личности като Станимир Стоилов, Емил Велев, Иван Вуцов, Васил Спасов, Димитър Дойчинов, Мишо Вълчев, Добромир Жечев и още няколко значими фигури в историята на Левски (виж статистиката). От тях най-равномерно са разпределени победите в дербитата при Дойчинов – по пет като играч и треньор.

Автор: ЗДРАВКО ГЮРОВ

Кои са личностите с победи като играчи и треньори на Левски в дербито с ЦСКА, четете в днешния брой на вестник „Мач Телеграф“.