0

Славия и Спартак (Варна) завършиха 2:2 в първата за днес среща от 16-ия кръг на Първа лига. Две попадения за гостите вкара украинското острие Денис Баланюк, а с равенството те имат вече 7 точки, макар и да си стоят на последната 16-а позиция.

Славия, която на два пъти изоставаше в резултата, изравни най-напред с първия гол на Ахмед Ахмедов за тима, а след това и Кемело Нгуена от воле оформи крайния резултат. Домакините остават на 7-о място в класирането с 26 точки, на пункт от Левски.

Срещата започна в доста ниско темпо, което беше добре за спартаклии, пристигнали в София като последен отбор в класирането и отгоре на това с много отсъстващи играчи. Те имаха първия удар, но Ромейш Ивей не затрудни особено домакините. И нищо не предвещаваше, че ще паднат четири гола до края на срещата.

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич пък трябваше още преди да е изминала половината от първото полувреме да прави две смени, тъй като почти в един и същи момент се контузиха и Иван Минчев, и Кристиян Добрев. Славистите бяха по-активни, а в 37-ата минута се разминаха с реален шанс да открият резултата. Галин Иванов проби и стреля, вратарят Дичевски спаси с к рак, но топката отиде у Тони Тасев. Крилото обаче не успя да насочи кълбото в опразнената врата, стреляйки високо над гредата.

В последната минута на първото полувреме гостите откриха резултата чрез Денис Баланюк, който вкара по малко странен начин. Ромейш Ивей от дясното крило подаде на ляво към Здравко Димитров, а бившият футболист на Левски продължи към Румен Руменов. Той опита нещо като удар, но топката се превърна в подадена за Баланюк. Украинският нападател изскочи сам срещу Вуцов, стреля, но в тялото му. Топката обаче се върна в играча на гостите от плонжа на вратаря и той я вкара на празна врата.

В 52-ата минута Галин Иванов се добра до топката след центриране от корнер и стреля, но уцели греда. Последва още един ъглов удар, в който отново Иванов игра с глава и върна топката в наказателното поле. Ахмед Ахмедов чакаше до гредата и скочи над защитник на Спартак, за да я вкара от 1 метър във вратата и така се разписа за първи път с бялата фланелка.

Веднага след началото на второто полувреме домакините започнаха да търсят ново попадение и създадоха няколко добри атаки. Най-чистото положение в първите 15 минути на втората част пропусна Ахмед Ахмедов.

В 74-ата минута обаче Денис Баланюк вкара втория си гол в България и втори за Спартак Варна, като му асистира Здравко Димитров. Крилото получи топката от Румен Руменов, напредна по фланга и подаде към центъра с обратен фалц. Баланюк получи топката Виячки и Керчев, стреля, но вратарят Вуцов изби първия изстрел. Топката отново отиде у украинския таран, който се обърна и я вкара във вратата.

Но радостта на гостите беше много кратка и само след четири минути с голяма доза щастие Кемело Нгуена изравни. Продължителна атака и няколко опита да славистите да бият към вратата бяха предотвратени, като последното изчистване беше на Еменауел Моура. Той обаче прати топката на волето на Нгуена, чийто изстрел беше неспасяем.