0

С писание "Медицина и спорт" отрази организираната от „Лудогорец“ медицинска конференция на тема „ Гръбначен стълб – наука и практика в диагностиката, лечението и рехабилитацията“, която се проведе през месец май т.г. Както е известно, във форума участие взеха медици от Североизточна България, работещи по патологичните проблеми на гръбначния стълб. На конференцията присъстваха специалисти от различни области на медицината: проф. Ст. Станчев – завеждащ Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Канев“ – Русе, проф. Я. Енчев – началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, проф. Гергана Ненова – ръководител на Ккатедра по кинезитерапия към МУ- Варна, екипи от Медицинските центрове по спортна медицина и рехабилитация в Русе, Варна и В. Търново, ортопеди-травматолози от Варна, Русе и Разград, преподаватели по кинезитерапия от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и МУ – Варна, кинезитерапевти и рехабилитатори от Русе, Варна, Разград, Търговище, Исперих. 

Специално място в конференцията намери темата за гръбначните изкривявания като социално значим проблем. Своя ценен дългогодишен опит споделиха специалисти от центровете по спортна медицина в Русе и Варна, както и кинезитерапевти от Търговище. В програмата от презентации участва и медицинският екип на „Лудогорец“, представен от д-р Валентин Великов и физиотерапевта Марко Алвес, а лекарят на на футболната академия и на „Лудогорец II“ Ивайло Якимов бе водещ.
На форума бяха представени иновативни медицински апарати от фирма „Медикосервиз“, както и медикаменти и суплементи на фирмите STADA и ISOSTAR.

С организацията на форума ПФК „Лудогорец“ показа, че освен различните социални и благотворителни каузи и инициативи, започва нова такава, чрез която подава ръка и на медицинските специалисти от региона за обмяна на знания и опит.

В ход е подготовката на следващата медицинска конференция, която ще се проведе отново през месец май 2023 г. на клубната база на Лудогорец.