0

С ектор „А“ на стадион „Българска армия“ първи ща падне жертва на предстоящата реконструкция на съоръжението, научи „МАЧ Телеграф“. От ЦСКА вече са провели редица разговори със строителни фирми и специалисти в областта на разрушаването на сгради. Обследванията, огледите и дискусиите са довели до решението първият етап от сриването на „Армията“ да започне от централната трибуна.

Очаква се събарянето на основната сграда да започне в началото на март, но ако топлото време се запази и метеорологичните условия позволяват, дейностите може да бъдат форсирани още до края на месеца. Разпоредбите на Столична община също притискат ЦСКА, тъй като с настъпването на пролетта започва размножителният период на биологичните видове в Борисовата градина и изискванията са строително-ремонтни дейности в Парка на свободата да не се извършват от месец май нататък.

Иначе плановете са козирката над Сектор „А“ да не бъде взривявана, както бе сторено на стадиона на вечния съперник Левски - „Георги Аспарухов, през февруари 2013 г. Изборът за разрушаване е паднал върху т. нар. машинен метод или иначе казано с използването на специални къртачи. Подобно „изкълваване“ на стоманобетонната конструкция бе приложено при събарянето на дома на испанския гранд Барселона - „Камп Ноу“. Гигантският мащаб на съоръжението в каталунската столица наложи поетапното сриване на трите му етажа от специализирана тежка техника.