0

Е дин от най-важните компоненти за успешно представяне на играчите в големите и традиционни мачове като Вечното дерби е опитът им в такива двубои. От една страна става дума просто за участие в срещите, което да даде повече хладнокръвие и да свали напрежението у футболистите, а от друга страна става дума за успешността им в този мач, за да няма наличие на комплекси, пише в. „Мач Телеграф“.

Съпоставката показва, че като изключим трайно контузените играчи в двата отбора, то 16 „червени“ и 15 „сини“ са записали участие във Вечното дерби. В годините на огромно текучество на играчи е логично мачовете им да са доста по-малко, но все пак левскарите имат малко повече – 70, срещу 65 дербита на „червените“ футболисти.

Ужасяващо малко са головете, които настоящите футболисти на двата гранда са отбелязали в свещения за футбола ни мач. Играчите на ЦСКА имат две попадения – на Тобиас Хайнц и Дюкенс Назон, а тези на Левски са с едно повече – две от тях реализира Илиян Стефанов, а едно Уелтън. Интересно е, че от последното дерби, което завърши с повече голове – 2:1 за „червените“ на 26 септември 2021 година, нито един реализатор не е в отбора в момента. Тогава головете за „армейците“ реализираха Кайседо и Греъм Кери, а едно попадение бе на Герги Миланов. 

По отношение на мачовете с най-много дербита на сметката са бившият капитан на ЦСКА Иван Турицов с 12 двубоя и Густаво Бусато с 10. В Левски няма играчи с толкова много двубои, но има трима с по осем – Ники Михайлов, Андриан Краев и Марин Петков. Турицов е на плюс в тези двубои – с четири победи срещу три загуби и цели пет равенства. Настоящият капитан на „армейците“ Амос Юга е рекордьор по официални предупреждения – той има 7 жълти картони и един червен в деветте си дербита.

Ники Михайлов е само с 1 победа от 8 сблъсъка

Ветеранът на Левски Ники Михайлов има ужасяващ баланс във Вечното дерби, като в изиграните осем срещи има само една победа. Тя е с 1:0 през сезон 2018/19. Иначе първият му такъв мач е през сезон 2005/06. 
Съпоставката между Ники и колегата му Пламен Андреев показва по-добри показатели на по-младия страж. Андреев е допуснал по 0,5 попадения на двубой, докато Ники има по 0,62.

Още факти за дербито вижте в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"