0

Ц СКА е в напреднали преговори с много сериозно трансферно попълнение, научи в. „Мач Телеграф“. Става дума за настоящия играч на Витория Гимараеш Микел Агу. Той има договор до лятото с португалския клуб, като опциите са две. 28-годишният нигериец е дал желанието си да премине на „Армията“, но ако ЦСКА плати исканата от Гимараеш сума, футболистът ще може да дойде при „червените“ още през зимата. В противен случай трансферът ще стане факт през лятото. По-възможно е обаче от Витория да склонят на някаква малка компенсация, стига да приберат нещо, отколкото да останат с празни ръце след края на договора през лятото.

Агу е юноша на Порто и дори има два мача за португалския колос в елита през сезон 2013/14. През лятото на 2015 година е пратен под наем в друг голям европейски тим – Брюж, като там изиграва два двубоя. Порто праща Агу също така под наем в Бурсаспор и Витория Сетубал. През 2019 година договорът му с „драконите“ изтича и той преминава като свободен агент в настоящия си тим Витория Гимараеш. През есента на 2019 година играе в пет от шестте двубоя на отбора си от групите на Лига Европа, включително в двата двубоя с Арсенал.

В първия тим на Порто го привлича доскорошният треньор на Рома Пауло Фонсека, който с „вълците“ бе победен именно от ЦСКА в миналогодишната група на Лига Европа. 


Агу, който според публикации в португалските медии, има впечатляваща енергия и умения в дефанзивен план. Сравняват го със сънародника му и бивш играч на Челси Джон Оби Микел не само заради приликата в едно от имената. Притежава добър поглед върху играта, умение да диктува темпото, както и да прави впечатляващи пасове в полето на съперника.

За втория тим на Порто има 68 мача, като печели и шампионата на Сегунда. Титла има и от първенството на Белгия с Брюж. Най-резултатен е сезонът му в Бурса, където има 28 мача и реализира 3 гола.
Медиите в иберийската страна отбелязват, че Агу е с основна заслуга за достигането на Витория Сетубал до полуфинал за Купата на Португалия през сезон 2016-2017. Това е може би и най-силният сезон на нигериеца в кариерата, като има 27 мача за първенство и общо 34 във всички турнири. Впечатляващото му представяне го прави и национал на Нигерия, като с екипа на страната си има седем мача. Халфът дори е в разширения тим за Мондиал 2018.

 

Двойката дефанзивни халфове ще почва с него

Присъствието на Микел Агу ще доведе до формиране на много качествена двойка дефанзивни халфове. Тук Агу очевидно ще е първи избор, а до него моментната форма на Жеферсон му гарантира второто титулярно място. Засега Карло Мухар не показва очакваното от него, но това е логично предвид късното му присъединяване към тима в края на август.
Със сигурност след зимната подготовка хърватинът ще покаже много по-голяма успеваемост. Тогава той вече ще може да претендира за титулярно място дори в засилена конкуренция. Тежкотоварният Амос Юга в момента е трети вариант пред Стойчо Младенов, но очевидно той не може да спечели доверието на Екзекутора и бъдещето му на „Армията“ изглежда съмнително.