0

Д рамата с войната в Украйна удари и по футболния отбор на Черно море. Нападателят Евгений Сердюк преживява изключително тежко събитията в родината му и със сигурност има проблеми с концентрацията. Той бе наказан и пропусна двубоя с Лудогорец, но се очаква днес да води атаката срещу Локо София. Баща му и неговият брат били мобилизирани в украинската армия след инвазията на руснаците. Сердюк-старши е бивш военен и е бил част от контингента в Афганистан.

„Майка му му се обади от Киев преди тренировката в петък и му каза, че вижда летящите снаряди през прозореца. Всички от отбора го подкрепяме и искаме да му помогнем, но със сигурност му е трудно да мисли за футбол в момента“, разкри треньорът на варненци Илиан Илиев пред „Мач Телеграф“.

Сердюк признава, че семейството му не е очаквало, че конфликтът ще ескалира до такава степен. Той е бил съветван да вземе роднините си във Варна по-рано, но те самите не са били склонни да зарежат дома си. След въвеждането на военно положение Украйна забрани на мъжете от 18 до 60 години да напускат страната.

В същото време се разбра, че бившият футболист на ЦСКА Жуниор Мораес може да бъде включен в армията на Украйна. Бразилецът е с украински паспорт от март 2019 г. и вече дори има двубои за националния отбор на страната. Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви мярка за обща мобилизация, валидна за следващите 3 месеца. Докато този закон е в сила, граждани на Украйна нямат право да напускат страната.

В момента Жуниор Мораес е отседнал в хотел в Киев заедно с други бразилски футболисти на Шахьтор Донецк и Динамо Киев, но във всеки един момент може да бъде привикан на бойното поле.

Иначе един от най-добрите футболисти на Шахтьор Педриньо съобщи, че той и още 13 бразилски футболисти се намират в изключително тежка ситуация. Те са настанени в хотел в Киев, но провизиите им са на изчерпване. „Ситуацията става все по-сложна. Тук, в хотела, свършват храната, водата, млякото за децата... Все пак сме на същото място, без ничия помощ. Трудно е да се говори, нещата се случват и никой не се намесва, за да може да помогне по един или друг начин. Опасността се приближава и ние сме в средата на този кръстосан огън“, заяви Педриньо.