0

Л юбомир Гулдан е един от първите класни чужденци в Лудогорец. Защитникът дойде от словашкия шампион Жилина в Разград още през 2011 г. и бързо се утвърди като титуляр в състава на Ивайло Петев. Първо беше партньор с Алекс Барт, а след това и с Козмин Моци. През 2013 г. Гулдан премина в полския Заглембе Любин, където игра до 2020 г., а оттогава е директор в клуба. Повод да се потърсим Гулдан е предстоящият мач между Лудогорец и Спартак Търнава от родината му. Ето какво каза той специално за читателите на „Мач Телеграф“.

- Г-н Гулдан, здравей как си и къде те намираме?

- Здравейте. В момента съм директор на Заглембе Любин и живея в Полша.

- Следите ли случващото се във вашия бивш отбор Лудогорец?

- Разбира се, не съм спирал през всички тези години. Чета вестници, сайтове, всичко за отбора.

- С кого от Лудогорец поддържате връзка?

- Редовно се чувам с Козмин Моци, който в момента също е директор, само че в Лудогорец. За съжаление не успявам да гледам мачовете на „орлите“ от първенството, но в Лига Европа и Лигата на конференциите не пропускам двубой.

- Сега предстои двубой на Лудогорец срещу Спартак Търнава от груповата фаза на Лигата на конференциите. Какво очаквате от този мач?

- Лудогорец е фаворит. Но ми е любопитно да видя как ще изглежда съставът без Кирил Десподов. Той беше 30-40% от отбора. Наистина много силен футболист, който направи трансфер в ПАОК. 

- Какво е вашето мнението за този тим на Спартак Търнава?

- Гледах вече 3 мача на Спартак Търнава. Имат сериозна дисциплина, тичат, борят се. Силни са на статичните положения. Лудогорец да се пази от тях. Имат добри крила - Офори и Eрик Даниел. Освен, че са силни в атака, те играят добре и в защита. Много интересни футболисти са. Като цяло отборът на Спартак Търнава е много опитен.

- Какво е представянето на бившия капитан на Левски Роман Прохазка с екипа на Спартак Търнава?

- Всеки мач играе – понякога е титуляр, понякога е резерва. Със сигурност ще играе и в Разград. Спартак Търнава е отбор, който играе по-дефназивно и на контраатака.

Любомир Гулдан смята Лудогорец за фаворит срещу Спартак Търнава

 Любомир Гулдан смята Лудогорец за фаворит срещу Спартак Търнава

- Как бихте оценил треньора на словаците Михал Гашпарик?

- Млад треньор е. Води отбора вече 2-3 години. Много е умен, иска да се учи и да се развива. В момента Спартак Търнава е добре подготвен тактически. Гашпарик e един от най-добрите треньори в Словакия, харесвам го много. 

- Играл сте в Швейцария, Словакия, България и Полша. Къде бяха най-добрите ви години?

- Най-добре ми беше в България. Играх с много добри футболисти в Лудогорец. Супер колектив бяхме. Това ми бяха най-хубавите години.

- Вие сте работил с Ивайло Петев в Лудогорец. Какво бихте казал за него?

- Вече е по-опитен треньор. Умен човек е. Той изгради първия отбор на Лудогорец, след това води националния отбор на България, Динамо Загреб, както и Босна и Херцеговина. Иска да играе футбол по земята, да не се рита топката.

- Кой футболист на Лудогорец ви прави впечатление?

- Текпетей, без съмнение. Той е добър футболист. Като цяло в атака имат интересни футболисти. 

- Лудогорец обаче има проблеми в защита?

- Имат контузии на някои играчи, а това се оказва проблем. Прави ми впечатление и че офанзивните футболисти не искат да се връщат в защита и това създава неприятности.

- Ще разкажеш ли малко повече за своя трансфер в Лудогорец?

- Аз бях в Швейцария преди това. Играех в Тюн. Тогава трябваше да премина във Васлуй, но трансферът не стана. Там се запознах със Станислав Генчев. Иначе Ивайло Петев ме гледаше цели 2 месеца. Играех в Жилина, като с тях се изправихме срещу Литекс. Там много добро впечатление пък ми направи Александър Барт. Аз отказвах да премина в Лудогорец, но започнах да чета – Генчев отива в Лудогорец, Барт отива в Лудогорец, и в крайна сметка реших да приема тази крачка. По това време никой не беше чувал този клуб. В първите 2 месеца живеехме по хотели, защото отборът домакинстваше в Каварна. Там станахме страхотен колектив. Когато се върнахме в Разград, играехме срещу Левски и ги победихме 2:1. Спомням си колко хубава беше атмосферата. Онзи сезон хората не ни познаваха и станахме шампиони. Но ние бяхме и най-добрият отбор в България. Сега нещата са различни. Клубът става все по-голям, всички играят на живот и смърт срещу Лудогорец.

- За финал – ще вземете ли някой българин в Заглембе Любин?

- Гледаме футболисти от вашето първенство.  Знаете, че в Заглембе винаги е имало солидно българско присъствие – Илиян Мицански, Павел Виданов, Александър Тунчев... България винаги е раждала добри футболисти и това ще продължи.