0

Полската футболна федерация обяви, че националният тим на страната няма да играе предстоящия бараж от световните квалификации срещу Русия заради войната в Украйна. Поляците трябва да гостуват на 24 март, а победителят от този мач ще срещне спечелилия двубоя между Швеция и Чехия.

„Няма повече думи, време е за действия! Заради ескалацията на агресията на Русия срещу Украйна, полският национален отбор по футбол не възнамерява да играе плейофа срещу Русия. Това е единственото правилно решение. В разговори сме с другите федерации, за да представим обща позиция пред ФИФА“, написа в Туитър президентът на полската федерация Цезари Кулеша.

Още в четвъртък федерациите на Полша, Чехия и Швеция публикуваха писмо до ФИФА, с което призовават мачовете в Русия да бъдат преместени. В четвъртък президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че от световната централа „следят ситуацията“.

В петък вечерта капитанът на Полша и звезда на Байерн Роберт Левандовски написа в Туитър, че ще говори със съотборниците си и ще обсъдят решението дали да играят срещу Русия.

„Всичко, което е красиво в спорта, е противоположно на това, което носи войната. За всички хора, които ценят свободата и мира, това е време за солидарност с жертвите на военната агресия срещу Украйна. Като капитан на националния отбор ще говоря със съотборниците си за мача с Русия, за да излезем с обща позиция и да я представим на полската федерация.“

След съобщението на федерацията, че Полша няма да играе, Левандовски написа: "Правилно решение. Не мога да си представя да играем мач с руския национален отбор, докато агресията срещу Украйна продължава. Руските футболисти и фенове не са отговорни за това, но не можем да се преструваме, че нищо не се случва."

В петък УЕФА отне от Русия финала в Шампионската лига, а Формула 1 съобщи, че състезанието в Сочи няма да се проведе след заплаха от бойкот от повечето пилоти. Световната федерация по ски (ФИС) отмени всички състезания от Световната купа в Русия. Международният олимпийски комитет пък призова всички планирани състезания в Русия и Беларус да бъдат отменени или преместени в други държави.