0

М еждународният борд за правилата на футбола IFAB прие редица новости за играта на годишната си среща в Лондон, където обсъди регулаторни промени, които могат да настъпят през следващите години. 

Най-важното е, че реферите ще обясняват решенията си за VAR чрез озвучителната система на стадионите, в стила на американския футбол в NFL. 

Първият тест ще дойде на Световното клубно първенство, което ще се проведе в Мароко следващия месец, като Реал Мадрид ще бъде един от участващите отбори. 

Съдиите ще обявяват причината за решенията си за VAR на публиката на стадиона, а звукът ще бъде излъчен и по телевизията чрез техния микрофон.

 Това е част от теста, разрешен от IFAB и може да се приложи и на Световното първенство за жени през лятото. 

Публичните обяснения на реферите се използват и в ръгбито например и са много разясняващи, за да се разбере причината за решенията им. 

IFAB счита, че по този начин може да се обясни по-добре една система за видео арбитраж, която не е била много разпространена. 

„На срещата беше договорено да съобщаваме на живо от съдиите  решенията, свързани с видео асистент рефера (VAR) на обществеността, както на стадиона, така и чрез телевизора, които ще бъдат тествани в продължение на 12 месеца в състезания. 

Това първоначално ще стане на Световното клубно първенство по футбол в Мароко, което започва на 1 февруари“, се казва в изявление на IFAB. 

До този момент реферът никога не е обяснявал решенията си публично и е останал на заден план в играта. 

Пробните периоди на IFAB за повечето от неговите предложения са две години и че те трябва да бъдат приложени в турнири като Световни клубни първенства, първенства за младежи и жени, за да се види правилното им функциониране. 

Международният борд IFAB е тази организация, която регулира правилата на футбола. Той се състои от четирите британски асоциации, които имат по един глас, и ФИФА, която има четири, като за да се приеме едно предложение, за него трябва да има поне 6 гласа „за“ от общо 8, за да бъде окончателно одобрено. 

Разкостването на футбола? Спиране на часовника като в баскетбола обсъжда IFAB