0

Ф утболните агенти са прибрали колосалната сума от 1 милиард евро от трансфери през 2023 година, стана ясно от публикуван вчера доклад на ФИФА. Проучването за посредниците включва двата трансферни прозореца през годината за най-богатите и водещи световни лиги.

Според централата в периода 1 юни-1 септември за трансфери е завъртяна сумата от $ 7.36 милиарда, която с 47.2% повече за същия период на миналата година.

Огромен скок от 140.8 процента бележат и трансферите в женския футбол – общо трансфери за 3 милиона долара през това лято.

Според ФИФА вече се наблюдава трайна тенденция агентите да прибирам сериозни комисионни от трансферите на най-високо ниво. През последния летен прозорец те са получили $696.6 милиона, което е около 10 процента от общата сума за трансфери в периода. За сравнение през 2013 година агентите са „добрали“ до едва 5.8 процента от сумата. Макар че до края на годината остават повече от 4 месеца, от ФИФА са сигурни, че границата от 1 милиард ще бъде достигната с лекота, защото до момента сумата за агентите за през календарната година е $ 865 милиона или с 38.8 процента повече в сравнение с 2022 година.

Трябва да се има предвид в доклада на ФИФА се отчитат само международни, а не вътрешни трансфери и според централата реалната обща сума от комисионни за агентите е много над милиард.

Целия материал четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"