0

РИМ, от нашия пратеник БОГОМИЛ РУСЕВ

Базата на снощния съперник на Лудогорец в Лига Европа – Рома, е една от най-добрите в Италия, казват местните. Тя се назовава Фулвио Бернардини и е кръстена на легендарния футболист на „вълците“, който е и знакова фигура в историята на другия римски гранд – Лацио. Ние я посетихме преди мача между „вълците“ и родния шампион, като прекарахме на нея около 5 часа. 

Спортният център се намира в девета община на Рим (б.а. - разбирай на около час път до „Олимпико“) и определено е впечатляващ. Всичко около него е зелено, защото има огромна гора, чува се пеене на птички, което прави всичко около база една идилия. Строежът е започнал през 1977 г. и продължава две години, като излиза 2 млрд. Италиански лири. На него има 7 терена, луксозна хотелска част, в която могат да се настанят до 60 човека, тенис корт, басейн, ресторант, медицински център, а там се помещава и Roma TV. 

Преди почти всяко домакинство футболистите на Рома спят в Тригория, както местните наричат спортния център. Заради това паркингът е като една от най-луксозните автокъщи в света – тук има последен модел Ферарита, Аудита, разбира се, G-класи. 

Иначе спонсор на Рома е Тойота и доста голям част от по-неизвестните футболисти карат автомобили именно на тази марка. 

Звездата Пауло Дибала, който сега е наказан, пък си има личен шофьор. Ние тъкмо бяхме до портата, когато се появи автомобилът на аржентинеца. От него слезе шофьорът, който натовари куп кашони в джипа. Дибала, който носеше слънчеви очила, усмихна се и автомолбът потегли. Пред базата го чакаха фенове, като някои се сдобиха с автограф. 

Иначе Жозе Моуриньо си ходи по джапанки из базата. Той е големият шеф и всеки му козирува, което е логично. Той прекарва много време на „Фулвио Бернардини“ и често преспива в треньорския апартамент, който е най-луксозен от всички.

Подкрепа от Лацио за Лудогорец

Клубният символ орел не е единственото общо между Лацио и Лудогорец. Оказа се, че братът на един от помощниците на Анте Шимунжда – Лука Башич, играе за римските „орли“. Той се казва Тома Башич и е на 25 години. Футболистът посети хотела на Лудогорец и подари фланелка на Лацио на своя роднина. 

Тома е роден в Загреб, като е играл в Хайдук Сплит, Рудеш, Бордо, а е в Лацио от 2021 г., като до момента има 37 мача. Иначе е национал на Хърватия, като е записал две срещи за родината си.