0

А ко ФИФА надделее, занапред световно първенство по футбол ще се провежда на всеки две, вместо на четири години, а това обещава допълнителни милиарди приходи за световната централа. Но срещу нея се е изправила УЕФА, а и не само тя, отбелязва германската спортна информационна агенция SID.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино все още е убеден, че може да изкуши със суми от милиарди скептиците. „Това е осъществимо“, увери швейцарецът след среща на върха с над 200-те асоциации-членки. „И всеки ще може да се възползва“.

В мъжкия футбол става дума за календара от 2024 г., за жените - от 2023 г. Конгресът на ФИФА беше решил да направи проучване доколко е осъществимо, резултатите са представени.

Според фирмата за пазарни проучвания Nielsen, домакинството на финалите би увеличило приходите с около 4,4 милиарда долара за четири години за по-кратък период от време. Досега световните първенства се провеждаха на всеки четири години.

„В крайна сметка всички ще се възползват: малките и големите, бедните и богатите“, каза Инфантино. Не е задължително да се вземе решение на следващия конгрес на 31 март в Доха, Катар. В началото на 2022 г. първоначално ще има допълнителни консултации.

ФИФА обеща да използва 3,5 милиарда долара през първия четиригодишен период за проекти за развитие на футбола. В този цикъл съществуващата програма за финансиране трябва да бъде увеличена с допълнителни три милиона долара на всяка от 211-те национални федерации. Така че много пари за асоциациите, които в крайна сметка ще гласуват за евентуална промяна в цикъла на Световната купа.

В допълнение, Fifa представи още един доклад - от OpenEconomics. Освен всичко друго, той стига до заключението, че тези увеличения на доходите няма да имат отрицателно въздействие върху приходите от най-важните международни клубни състезания като Шампионската лига на Европейския футболен съюз (УЕФА).

Миналата седмица УЕФА обаче представи проучване, поръчано от консултантската фирма Oliver & Ohlbaum, което стигна до различно заключение. Съответно европейските национални асоциации са заплашени от загуби от 2,5 до 3 милиарда евро за период от четири години. УЕФА преди това се позиционираше като противници на предложения цикъл. Асоциацията организира европейско първенство на всеки четири години.

Освен УЕФА, южноамериканската футболна централа КОНМЕБОЛ също е противник на плановете на ФИФА, те също заплашиха с бойкот.

Международният олимпийски комитет също разкритикува инициативата на ФИФА, МОК се опасява, че графикът ще се припокрие с други спортове, че Световната купа за жени ще бъде насложена върху Световната купа за мъже и че ще има "друга огромна тежест" за спортистите.