0

Ф ИФА потвърди, че на световното първенство в Катар ще се използва полуавтоматична система за засада. Целта е да не се губи толкова време при решения за засади, а системата бе описана като „произведение на изкуството“. В средата на топката ще бъде сложен сензор, който праща данни 500 пъти в секунда, за да показва точно кога е ритната топката. Освен това на покрива на всеки от стадионите ще има 12 камери, които ще са „100% синхронизирани“ и ще следят само топката и 29 точки във всеки играч и ще пращат данни 50 пъти в секунда, за да изчислят точната позиция на всеки на терена. 

Всеки играч, който е в позиция за засада, ще праща автоматично сигнал до стаята със системата за видеоповторения (VAR).

Въпросната система бе използвана на Арабската купа, както и на световното клубно първенство, като бе изчислено, че времето за взимане на решение за засади е намалено от 70 до 25 секунди. 

„Позитивно настроени сме, готови сме“, заяви шефът на съдиите към ФИФА Пиерлуиджи Колина. 

Той обаче отхвърли коментарите, че така роботи ще бъдат съдии. 

„Четох за роботи съдии. Разбирам, че това звучи много добре за заглавия, но няма да се случи. Съдиите все още взимат решенията. Полуавтоматичната система само дава отговори дали един играч е бил в засада, когато топката е ритната. Преценката дали е имало игра с ръка или нарушение си остава на рефера. Нашата цел е да направим така, че да има коректно взети решения“, каза още Колина.