0

Г алатасарай, воден от Доменек Торент, ученик на Пеп Гуардиола, разгада с лекота Барселона на „Ноу Камп“ за 0:0 в първия осминафинал за Лига Европа.

А на вратата преотстъпеният от каталунците Иняки Пена отчая нападателите на домакините със спасяванията си.  Сега всичко ще се реши в „ада“ на стадиона на Галатасарай в Истанбул идната седмица.

Може би подценил отбора на Доминик Торент, който познава отлично Барселона, треньорът на домакините Шави си позволи лукса да започне мача с Пике и Бускетс на скамейката.

Този ход се оказа несполучлив, не се получи и в нападение с Мемфис Депай титуляр, подкрепян от Адама Траоре и Феран Торес. Така Барселона завърши без отбелязан гол за пръв път от 8 декември срещу Байерн.

Турският тим с Мостафа Мохамед в атака успя да отрази натиска, като умело пречеше на Барселона да разгърне играта си. Окуражени, гостите имаха възможност дори да вкарат чрез Актуркоглу, но Ерик Гарсия с коляното си отклони удара на турчина и спаси сигурен гол. Първото полувреме Барселона приключи само с 2 удара. 

Три смени последваха след почивката - влязоха Пике, Бускетс и Дембеле, но промените не дадоха желания резултат, и Галатасарай изглеждаше конфортно на терена, като Иняки Пеня направи и трето ключово спасяване за вечерта при удар с глава на Бускетс след корнер.

През последния половин час Барса натисна още повече, но допусна резервата Гомис да се измъкне и да вкара, но попадението не бе зачетено заради засада.

Накрая Шави пусна и нидерландската супер смяна Луук де Йонг, но късметът му този път не проработи и всичко остана да се реши в реванша в Истанбул в преследването на единствената останала възможна титла за Барса този сезон.


Резултати от първите осминафинални срещи в Лига Европа:

Севиля (Испания) - Уест Хем (Англия) 1:0

Аталанта (Италия) - Байер Леверкузен (Германия) 3:2

Барселона (Испания) - Галатасарай (Турция) 0:0

Брага (Португалия) - Монако (Франция) 2:0

Рейнджърс (Шотландия) - Цървена звезда (Сърбия) 3:0

РБ Лайпциг (Германия) - Спартак Москва (Русия) – отменен

(РБ Лайпциг продължава напред след изваждането на Спартак от турнира)

от сряда:

Бетис (Испания) - Айнтрахт Франкфурт (Германия) 1:2

Порто (Португалия) - Олимпик Лион (Франция) 0:1
*Реваншите са на 17 март.