0

Б ившият полузащитник на Реал Мадрид и Челси Еден Азар обяви, че прекратява състезателната си кариера на 32-годишна възраст. Виртуозният халф бе закупен за 115 милиона евро от "кралския клуб" през 2019 г., но на "Бернабеу" престоят му се оказа кошмар, за разлика от кариерата му в Челси, където се превърна в една от легендите на "сините".

"Трябва да можеш да спреш в точния момент. След 16-годишна кариера и над 700 изиграни мача реших да прекратя професионалната си футболна кариера. 

Успях да реализирам мечтата си да играя и да се забавлявам по световните терени. 

През цялата си кариера съм срещал изключителни хора, директори, треньори и съотборници и бих искал специално да благодаря на клубовете, за които съм играл: Лил, Челси и Реал Мадрид; и, разбира се, благодаря на белгийския национален отбор. 

Благодаря ви много, мои фенове, че ме подкрепяхте през годините, за вашето насърчение във всяка страна, където съм играл. 

Време е да се насладя на успехите си и да изпитам нови преживявания“, написа Азар в социалните мрежи.

Еден Азар има предостатъчно трофеи във футболната си витрина: с Челси е бил шампион на Англия 2 пъти, с Реал - 2 пъти на Испания, веднъж на Франция (с Лил), победител в Шампионската лига и световен клубен шампион с кралския клуб, 2 пъти е печелил Лига Европа с Челси, Суперкупата на УЕФА (с Реал), Купата на Англия, Купата на Франция, Купата на Краля на Испания и испанската Суперкупа, Купата на английската лига.В Англия през 2025 г. е избран за Най-добър играч на годината, когато е и с приза за играч на сезона (с Челси), 2 пъти с Лил е избиран за Футболист на сезона в Лига 1.

Най-големите си успехи постига във Висшата лига на Англия, в която е изиграл 245 мача, с 85 гола и 61 голови паса, а също и в Лига 1 на Франция с Лил - 147 мача, докато в Ла Лига е с 54 участия. В Шампионската лига има 61 мача, а в мъжкия национален отбор на Белгия - 126 мача с 33 гола.