0

Я н Йонгблуд, който с националния отбор на Нидерландия по футбол игра на финалите на две Световни първенства, почина на 82-годишна възраст, обявиха футболната асоциация на страната.

Въпреки че бе най-добрият и доминиращ отбор през 70-те години, "лалетата" загубиха два последователни финала - срещу Федерална Република Германия с 1:2 през 1984 и 1:3 срещу Аржентина четири години по-късно, когато е и последният мач на Йонгблуд.

Вратарят изиграва 24 мача за страната си, често без ръкавици. Селекционерът Ринус Микелс го избра за вратар, тъй като успешно започваше атаките на тима си в стил, познат като "тотален футбол".

"Тъжни сме от кончината на бившия вратар Ян Йонгблуд. Легендарният вратар игра в два световни финала през 1974 и 1978. Мислите ни са съм семейството му и близките", написаха на официалния сайт на привържениците на "лалетата".

Начинът, по който игра Йонгблуд през 70-те бе прототип за модерните вратари - отличен контрол на топката и пасове дори извън наказателното поле. Той контрастира напълно с традиционния начин на игра на вратарите, които не мърдат от голлинията си.

По-голяма част от кариерата си е играл в ДВС, който по-късно става ФК Амстердам, като играе също за Рода Керкраде и Гоу Ахед Ийгълс. 

Той се оттегля на 44 години и след 717 мача, като става най-възрастният футболист в нидерландския професионален футбол.