0

К ак се докарахме дотук? Еден Азар премина с бомбастичен трансфер от Челси в Реал през 2019 г. Той трябваше да е новото лице на Ла Лига, новият Галактико, който да омагьосва „Сантяго Бернабеу“ и да влезе в историята като най-успешния европейски футболист.

Всички предпоставки за това бяха налице. Когато Азар пристигна, клубът се беше сбогувал с Кристиано Роналдо, Гарет Бейл не можеше да влезе във форма, а Винисиус едва прохождаше. На този фон Азар изглеждаше като крило, излязло от приказките.

Четири години по-късно от футболните мечти не е останало нищо. През седмицата белгиецът обяви, че прекратява футболната си кариера едва на 32. За четиригодишния си престой в Реал той отбеляза жалките седем гола и има 12 асистенции в едва 76 мача. Белгиецът беше много арогантен с феновете, беше пословичен с разхайтения си живот, но бе преследван и от безброй контузии.

Goal.com припомня ключовите моменти от възхода и падението на футболиста.

Юни 2019 г. Големият трансфер

Той беше най-добрият флангови футболист на Челси за последните 50 години. „Сините” го боготворят, но просто не могат да го задържат, когато идва офертата от Реал. Азар има само още една година от договора си и е твърд в позицията си да не го подновява. Челси има избор да го продаде или след 12 месеца да го изпусне без пари. Точно тогава „кралете“ слагат на масата 100 млн. евро трансферна сума и 600 000 седмична заплата.

Азар подписва с Реал, но дебютът му беше меко казано разочароващ. Феновете очакват стегната голова машина, но получават невзрачен сръдльо с наднормено тегло. Всъщност сезонът за Азар започва чак в края на октомври, когато влиза в някаква прилична форма. Той блести в първите два мача – срещу Ейбар и Реал Сосиедад. Не отбелязва, нито дава голов пас, но магическият дрибъл, с който бе познат в Челси, е налице. Но тогава идва онзи фаул, който промени всичко. През ноември защитникът на ПСЖ и сънародник на Азар - Томас Мюние, влиза остро в краката на крилото. Азар пада назад, но кракът му е блокиран от Мюние. Глезенът се огъва под абсурден ъгъл. Ударът е на мястото на стара контузия – няколко години по-рано той е счупил същия глезен.

Март 2020 г. Операцията

Азар ляга под ножа. Върна се в игра чак следващия февруари. Само месец по-късно контузията се усложни и се налага нова операция.

Пътят надолу започна с контузията срещу ПСЖ в Шампионската лига.

 Пътят надолу започна с контузията срещу ПСЖ в Шампионската лига.
Getty Images

Следва локдаун заради пандемията от коронавирус. Когато след всичко това белгиецът се завръща, той е съвсем различен играч. Така и не успява да влезе в оптимална форма. Още в първите мачове от новия сезон получи мускулна травма, която го тормози чак до 2021-ва.

И когато всички очакваха Азар да наведе глава, с присъщото си нахалство той обяви, че има намерение да остане в Реал още 5-6 години и очаква да си получи обратно титулярното място.

2021 г. Горчив смях

Еден Азар отказва да послуша докторите, които го съветват да вземе мерки за здравето си. Още при първата контузия слагат метален пирон, който трябвало да бъде свален, след като костта зарасне. Той обаче не се съобразява със съветите и продължава да си играе с пирона, а контузията става хронична. През май същата година той окончателно губи любовта на феновете на Реал. „Белите” гостуват на Челси в мач от Шампионската лига. Азар същиства всички с отказа си да излезе на терена. Твърди, че най-хубавите му спомени са минали на този стадион и не може да излез срещу отбора на живота си. Феновете на „белия балет” никога не му прощават това.

Малко по-късно през същата година Азар играе за Белгия на европейското първенство. От него се очакваше заедно с Кевин де Бройне да поведе тима към върха. Но Белгия отпада от Италия на четвъртфинал, а Азар е просто зрител. Той за пореден път се контузва.

2021 г. Последен шанс

Реал започва новия сезон с нов треньор. Карло Анчелоти сменя на поста Зинедин Зидан. Италианецът решава да заложи на Азар и го налага в титулярния състав за сметка на Винисиус. След няколко добри мача формата му изненадващо се срива. Винисиус е на другия полюс. Младокът се подобрява с всеки изминал ден и захапва титулярното място. Двойката Винисиус-Бензема се превръща в смъртоносна заплаха за всеки противник.

Азар, който получава космическа заплата, за да бъде резерва, се превръща в ненужен товар. Анчелоти го привиква и му обявява, че няма да разчита на него. От Реал са готови да го пуснат без финансови претенции, но той не иска да си ходи. Вместо това през март 2022 г. се подлага на операцията, която отлага от години. Това го вади от терена за целия сезон. Той успява да се добере до един последен трофей. В последния мач от кампанията Реал излиза във финал за Шампионската лига срещу Ливърпул. Еден е на пейката, а човекът, който разпилява защитата на „червените” и отбелязва победния гол, е доскорошната му резерва – Винисиус.

През ноември същата година Азар заявява пред медиите, че преговаря за трансфер в отбор от американската футболна лига. Всички се надяват, че ще си тръгне, но до сделка не се стига.

През април 2023 г. белгиецът се появява на терена в мача срещу Валядолид. Демонстрира отлична форма. За един месец успява да си върне титулярното място, но следва нова травма. През юни разтрогва по взаимно съгласие с Реал. Отказва се от част от полагащите му се заплати.

Свързват го с трансфер в САЩ, Саудитска Арабия или Англия, но всичко приключва на 10 октомври, когато футболистът обявява, че прекратява кариерата си. „Най-ценното нещо в този живот е да избереш точния момент, в който да кажеш: Край”, заявява Азар.

Goal.bg