0

41-годишният пожарникар от Неапол Фабио Мареска ще ръководи втората среща на българския национален отбор по футбол в турнира Лига на Нациите срещу Грузия. Мачът от група С4 на турнира на УЕФА за национални отбори ще се състои на 5-и юни (неделя) от 21.45 часа на стадион "Лудогорец Арена" в Разград. 

Нашите стартират днес от 19.00 часа срещу Република Северна Македония. 

Помощници на Мареска в неделя ще бъдат Джовани Бачини и Марко Бресме, а четвърти съдия е Франческо Фурньо.

Съдийски наблюдател е Андреас Шлухтер от Швейцария, а делегат на УЕФА Феликс Григоре от Румъния.

Мареска скандализира Серия А миналата година през април, когато изгони Златан Ибрахимович в мача на Милан срещу Парма, спечелен от „росонерите“ с 3:1. Червеният картон идва след доста продължителна разправия между пожарникаря и Ибра, който се закле, че не е обиждал съдията. 

„Гадзета дело спорт“ разследва обстойно инцидента и се оказа, че реферът не е дочул какво точно му казва Златан. Мареска казал „Не ме интересува какво казваш“, на което Ибрахимович отговорил: „Изглежда ми странно, че не те интересува какво казвам“. Според хората от Милан на съдията му се причуло, че Ибра му казал „ти си копеле“ (вместо „изглежда ми странно“).

Мареска е международен съдия от 2020-а година, хваща буквално последния влак при получаването на значката на ФИФА. 

Той стана и първият рефер, отсъдил дузпа в Серия А след консултация с ВАР – тя бе за Каляри в мача с Юве, загубен от сардинците с 0:3.

Дебютът му на международната сцена е на 6-и септември 2020-а година, когато ръководи мача между националните отбори на Ирландия и Финландия, завършил 0:1.

От 2016-а до 2019-а година печели три поредни престижни награди в Италия. През 2016-а година е отличен за най-добър дебютант на най-високо ниво. През 2019-а година е най-прогресиращ, а през 2019-а година е номер 1 в Италия и оставя зад себе си арбитри като Даниеле Довери, Масимилиано Ирати, Давиде Маса, Паоло Валери.