0

Л ионел Меси триумфира за рекорден седми път с най-престижната индивидуална награда в света на футбола - "Златната топка". 
В организираната от “Франс Футбол” анкета 34-годишният гений грабна приза, след като помогна на Аржентина да стигне до титлата от Копа Америка. 


През изминалия сезон Меси стана и реализатор №1 на испанското първенство за сезон 2020/21 с 30 гола, след което облече фланелката на Пари Сен Жермен. 


Лео заслужи и предишната “Златна топка” - през 2019 година, а останалите му са от 2009, 2010, 2011, 2012 и 2015 г.

Той изпревари звездата на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски, който остана втори след поредния спиращ дъха сезон, в който подобри брадясалия рекорд на Герд Мюлер за голове. 
Топ 3 беше оформен от Жоржиньо. Мегазвездата Кристиано Роналдо завърши едва 6-ти в крайното подреждане, с което остана с 5 трофея в кариерата си.
Както е известно, през миналата година наградата не беше връчвана, тъй като организаторите прецениха, че не всички футболисти са били равнопоставени, след като заради пандемията някои първенства и турнири или бяха прекратен по-рано, или претърпяха промяна във формата. 

Роберт Левандовски получи приза за “Голмайстор на годината”, който е нов в програмата на “Златната топка”. Футболистът на Байерн Мюнхен го заслужи, тъй като реализира цели 64 гола само в рамките на 2021 година. 53 от тях са за германския клуб - най-много сред всички играчи от топ 5 първенствата на Европа, а останалите 11 са за националния тим на Полша.

Испанският национал Педри беше отличен за най-добър млад футболист до 21 години. Призът е известен като “Копа” на името на Реймон Копа. 

Европейският шампион с Италия Джанлуиджи Донарума заслужи признанието за най-добър вратар за годината в допитването на “Франс Футбол”. Стражът беше с главна роля по пътя към европейския връх и в крайна сметка получи приза “Яшин”, кръстен на легендата Лев Яшин.
Футболистът на Пари Сен Жермен спечели в конкуренцията на Едоар Менди (Челси, Сенегал), Ян Облак (Атлетико М, Словения), Едерсон (Ман Сити, Бразилия) и Мануел Нойер (Байерн, Германия).

Лондонският Челси взе наградата за клуб на годината на “Франс Футбол”. Призът се връчва за първи път в историята на престижната анкета. През 2021 година Челси спечели Шампионската лига, завърши на четвърта позиция в Премиър лийг и достигна до финала за ФА Къп.

Златната топка при дамите стана притежание на Алексия Путеяс (Испания), която изпревари сънародничката си Дженифър Ермосо и Саманта Кър (Австралия). Трофеят й бе връчен от нападателя на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе.

Путеяс се представя отлично за клубния си тим Барселона. 27-годишната състезателка играе за каталунците от 2012 г. През миналия сезон тя спечели Шампионската лига с отбора и влезе в символичния отбор на състезанието. На нейната сметка са още три триумфа в испанското първенство, три купи на страната и три купи на Каталуния. Алексия Путеяс стана първата испанка, ликувала със Златната топка при жените.