0

8-ият кръг на английската Висша лига предложи драматични развръзки в 5 от изиграните в събота 7 мача.

4 от срещите минаха през пълен обрат.

Първо Тотнъм врътна с 4:1 Уест Хем в лондонското дерби, след като до 36-ата минута губеше с ранно попадение на ганаеца Мохамед Кудус, който финално беше изгонен в 86-ата. За „шпорите” вкараха 4-ма чужденци – шведът Деян Кулушевски (37), котдивоарецът, играещ за Мали – Ив Бисума (52), французинът от „чуковете” Жан-Клер Тодибо (55), който си заши автогол, и кореецът Хьон-Мин Сон (60).

Друг лондонски тим – Фулъм, пък поведе на Астън Вила още в 5-ата минута, но позволи изравняване още до почивката, а след това рухна за 1:3.

В същото време клетниците от Манчестър Юнайтед, водени от нидерландския двойник на опропастилия родния ЦСКА Нестор Ел Маестро – Ерик тен Хаг, постигнаха първа победа от 14 септември, след като в самия край на първото полувреме Итън Пинкок попари „Олд Трафорд”, извеждайки гостуващия Брентфорд напред. „Червените дяволи”, които бяха в серия от 5 поредни мача без успех, все пак се докопаха до 3-те точки благодарение на аржентинеца Алехандро Гарначо (47) и датчанина Расмус Хойлунд (62).

Най-забележителен обаче бе обратът, осъществен от завърналият се в елита шампион от 2016-а Лестър. „Лисиците” се озоваха пред пасив с 0:2 до 28-ата минута при визитата си на Саутхемптън на южния бряг. Там Камерън Арчър и Джо Арибо хвърлиха в екстаз феновете на „Сейнт Мери Стейдиъм”, които изобщо не подозираха какъв студен душ им предстои. Аржентинецът Факундо Буонаноте намали в 65-ата минута, а Райън Фрейзър остави „светците” с човек по-малко в 73-ата, когато бе изгонен за задържане в наказателното поле на гостите. 37-годишният легендарен Джейми Варди вкара дузпата и оформи бройката на головете си за Лестър и Англия на 200.  Крайното 3:2 за „лисиците” дойде в 8-ата минута на добавеното време. Тогава ганайският национал Джордан Аю засече центриране от корнер за едва втората, но поредна победа на Лестър от началото на кампанията.

Черешката на тортата в съботните мачове сложиха „черешките” от Борнемут, които попариха шампионските амбиции на Арсенал. На своя „Виталити Стейдиъм” те се възползваха от глупостта на „топчиите” и червения картон на защитника им Уилям Салиба в 30-ата минута, нанасяйки им първо поражение от началото на сезона. Главният виновник за победата на Борнемут бе синът на нидерландската машина за голове от близкото минало Патрик Клуйверт – Джъстин, който първо асистира на Райън Кристи за 1:0 в 70-ата минута, а 9 по-късно сам реализира от дузпа, отсъдена за нарушение на вратаря Давид Рая срещу Еванилсон, съборен впрочем и от Салиба за червения картон по-рано.

Ето и всички резултати:

Тотнъм - Уест Хем 4:1

Фулъм - Астън Вила 1:3

Ипсуич – Евертън 0:2

Манчестър Юнайтед – Брентфорд 2:1

Нюкасъл – Брайтън 0:1

Саутхемптън – Лестър 2:3

Борнемут – Арсенал 2:0

в неделя:

Уулвърхемптън - Манчестър Сити

Ливърпул - Челси