0

 

The Athletic

Съдиите са неразделна част от футбола в съвременния му вид още от създаването на играта през втората половина на XIX век. Те често отнасят критики и псувни за своите решения, а за получаване на похвали и дума не може да става. Най-голямото признание за тях е, когато остават незабележими на терена. С развитието на футбола нараснаха неимоверно и заплатите на всички замесени по веригата. Най-популярният спорт в света отдавна се превърна в бизнес за милиарди, където реферите получават само малко част от този дял. В свой обширен материал британският The Athletic разкрива възнагражденията на арбитрите в Топ 5 първенствата на Европа (Англия, Испания, Италия, Германия и Франция), обърнати в британски лири/паунда.
Изненадващо или не, съдиите в Ла Лига са най-добре платените. В испанския елит заплатата им е фиксирана годишно на 124,256 паунда на калпак. Отделно от това всеки един получава по 4,205 паунда на мач или 2,102, ако е съдия на ВАР. Длъжностните лица в Испания припечелват допълнително и по 21,929 паунда на година от имиджови права, защото фланелките им са с логото на фирмата „Вюрт“. „Тук сме най-добре платени от само шест години. Преди бяхме шести или седми спрямо другите първенства. Водим тази битка от доста дълго време. По мое време трябваше да имаме по още една работа, за да се издържаме. Сега вече нещата са по-професионални“, казва бившият испански съдия Едуардо Итуралде Гонсалес.
Английската Висша лига е на второ място в Европа по заплати за съдиите, но при едно условие. Парите варират спрямо нивото  и опита на всеки един рефер.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф