0

Ц СКА 1948 е 25-ят български клуб, който ще запише своя дебют в европейските клубни турнири. Това ще стане днес срещу румънския ФКСБ. Справка в статистиката показва, че точно 50% от първите мачове на 24-те, които имат евродвубои досега, са загуби, изчислява в. „Мач Телеграф“ в разработка в днешния си брой. 

Към 12-те поражения има още 5 равенства и 7 успеха. Като процент победите са 29,17%, а 20,83% са равенствата.

Стартиралите с успех са ЦСКА, Локо Сф, Марек, Сливен, Черноморец, Литекс и Черно море. 

Най-впечатляващите дебюти са на ЦСКА и Локомотив Сф. И двата тима забиват цели 8 гола в мрежата на съперниците си. ЦСКА прави това срещу Динамо Букурещ през 1956-а и го разбива с 8:1. Локомотив Сф пък размазва шведския гранд Малмьо с 8:3 с 5 гола и 2 асистенции на своята може би най-голяма легенда Никола Котков. И „червените“, и „червено-черните“ губят реваншите след оглушителните шамари, които нанасят на своите опоненти. 

Загубите обаче са минимални – ЦСКА пада в Букурещ с 2:3, а Локомотив Сф в Малмьо с 0:2, като и в двата случая българските клубове без напрежение продължават напред.

Що се отнася до дебютите срещу румънци, досега има два такива в българската футболна история. И двата пъти тези мачове завършват кошмарно за тимовете от северната ни съседка. За единия вече стана дума – този на Динамо Букурещ срещу ЦСКА. Ботев Пд пък дебютира в Европа срещу другия румънски гранд – Стяуа през 1962 година. Този път първия мач е в Букурещ и завършва като този на ЦСКА 6 години по-рано – поражение с 2:3. На българска земя обаче "канарчетата“ отново печелят разгромно - 5:1, което е напълно достатъчно за краен успех. 

Така поне за момента румънски отбор, който гостува на български дебютант в Европа, не си е тръгвал от България с по-малко от 5 получени гола. При това става дума за грандове като Динамо и Стяуа.

Що се отнася до шансовете на ЦСКА 1948 за краен успех срещу ФКСБ, ако се съди по историята, те са 45,83%. Отборите ни, които са елиминирали своя първи съперник в Европа са 11 от общо 24, което прави споменатите 45,83%, а тези, които са отпадали, са 13 или 54,17%. 

Друг любопитен факт е, че единственият наш тим, почнал с победи над съперника си и в двата мача, е Черно море. Това стана през 2007 година, когато „моряците“ биха с 4:0 като гост Македония Гьорче Петров в Интертото и 3:0 като домакин. 

За Купата на УЕФА година по-късно пак записаха две победи – този път над андорския Санта Хулия с 4:0 у дома и 5:0 като гост, като и в  четирите мача варненци бяха водени от покойния Никола Спасов.

Далеч повече са случаите, в които българският клуб започва с две загуби от първия си съперник в турнирите. Най-злополучен бе последният такъв отпреди две години, когато Арда падна общо с 0:6 от израелския Апоел Беер Шева. 

Пирин пък е изхвърлен с общо 1:7 от шведския Хамарби през 1985-а, а с две поражения тръгнаха още Ботев Вр и Шумен.

Подробна статистика за дебютите на нашите в Европа – в днешния брой на „Мач Телеграф“.