0

В четвъртък вечер Реал Мадрид излезе в Ел Класико в позитивно настроение след победата над Ливърпул на „Анфилд“, което  семплото представяне в дербито срещу Атлетико не успя да развали. Всичко козове изглеждаха на тяхна страна, след като Барселона бе без Левандовски, Педри и Усман Дембеле, но и това не им помогна. Кралския клуб имаше предимство при владението на топката с 65%, но така е не отправи удар към вратата на Тер Щеген. Статистиците не помнят подобен случай на „Бернабеу“, а последният път, когато Реал бе изпадал в такава дупка бе при гостуването на ПСЖ миналия сезон в осминафиналите на Шампионската лига. Това са камъни преди всичко в градината на Бензема, които неминуемо отварят дебата за трансферната политика през лятото.

Французинът стартира сезона на 34 години и половина, но след 44 гола в 46 мача от всички първенства и турнири през 2022-23 възрастта му изглеждаше без значение. Но дори и така, идеята да разчиташ само на един човек за върха на атаката, чиято резерва Мариано Диас е тотално и отписан и един куп крила изглежда доста рискована. И в момента на „Бернабеу“ се случва най-лошия сценарий. Бензема вече пропусна 12 мача заради 7 различни контузии и след световното в Катар, за което също изгоря, така и не може да се върне към оптималното си ниво. Анчелоти успя да измъкне от ръкава 18 годишния Алваро Родригес, но такива фокуси вървят довреме. Въпросът сега е дали все по-чуплив ветеран и неопитен младок ще имат сили за още един сезон, който по всичко изглежда се очертава като преходен на „Бернабеу“. Отсега е е ясно, че Реал планира основната си офанзива на пазара за лятото на 2024 г. Тогава от Палмейрас ще дойде Ендрик, като не е изключено бразилецът да е готов за първия отбор още с пристигането си. Освен това Мбапе и Холанд отново ще бъдат на масата. Французинът може да е свободен агент, тъй като последния сезон от договора му с ПСЖ зависи изцяло от него, а при норвежеца ще влезе в сила откупна клауза, напълно приемлива за Флорентино Перес. Но за да стигнат дотам, в Мадрид първо трябва да избутат 2023-24.

Вариантите за преходния период са два. Първият е икономичният с още от същото с Бензема, жокери от школата и помощ от фланговете. Другият е да се извадят пари за солиден футболист, с потенциал да се конкурира с Бензема. Проблемът обаче е, че това ще бъде немалка инвестиция, която много бързо може да се окаже излишна при топтрансфер през 2025 г.

Още разработки четете в днешния брой на Мач Телеграф