0

И нвеститори от Катар и британският милиардер Джим Ратклиф станаха фаворити в борбата за закупуването на английския футболен клуб Манчестър Юнайтед, като значително увеличиха предложената сума, чийто размер на този етап не е разкрит, съобщи "Таймс".

Минимум 6 милиарда паунда е сумата, която сегашните собственици семейство Глейзър изискват, за да седнат на сериозни преговори за продажба. По непотвърдени слухове американските финансисти са склонни да сключат сделката до края на месец март. 

Според публикацията офертата е направена от съветниците на президента на Ислямската банка на Катар Шейх Джасим бин Хамад ал Тани Шахдзад Шахбаз и Фади Бахос по време на 10-часови преговори с ръководството на Манчестър Юнайтед. 

През ноември миналата година ръководството на Манчестър Юнайтед започна да проучва  стратегически алтернативи за клуба, включително продажбата му. 

Семейство Глейзър, което е собственик на клуба, изчислява стойността на сделката на 6-8 милиарда паунда. Ратклиф възнамерява да закупи дял от 69 процента, докато шейх Джасим настоява да купи всички акции.

Катарците вече притежават едно футболно бижу - френския Пари Сен-Жермен. Ако поемат и Манчестър Юнайтед, от УЕФА обещаха да направят промени в правилата, защото в момента има забрана един собственик да има два или повече свои отбора в евротурнирите.