0

С ъдийството на Ернандес Маесо и решенията на ВАР арбитъра Ернандес Ернандес на мача между Реал Мадрид и Алмерия (3:2) на „Сантиаго Бернабеу“ предизвикаха много реакции и породиха много коментари след края на срещата от 21-ия кръг на Ла Лига.

Реферите с яко рамо за Реал: Скандални отсъждания за "кралския клуб" срещу последния

Три намеси на ВАР оставиха много големи съмнения и белязаха двубоя в испанската столица.

Първото решение след намеса на ВАР беше да се отсъди дузпа за игра с ръка в полза на „кралете“, второто да не се зачете гол на Арибас поради нарушение срещу Белингам в самото начало на атаката, и последното бе да се зачете гол на Винисиус.

Първото и третото решение на ВАР арбитъра Ернандес Ернандес породиха най-много полемики след края на двубоя.

Съдийската комисия към Испанската футболна федерация и Ла Лига направиха публично дстояние разговорите между рефера (Ернандес Маесо) и ВАР арбитъра (Ернандес Ернандес) относно противоречивите действия.

Ръката на Кайки – дузпа за Реал Мадрид

Първото спорно действие се случва в 53-ата минута на сблъсъка. Фран Гарсия центрира в наказателното поле на Алмерия, където Хоселу стреля с глава, а топката се докосва до ръката на Кайки. Ръката на футболиста на Алмерия е изпъната и заема неестествено пространство. В същото това действие, Рюдигер скача и се опира върху Едгар, предотвратявайки възможността на защитника на Алмерия да оспорва топката. Въпреки това реферът, след като мина през монитора, реши да свири дузпа, а не нарушението на Рюдигер срещу Едгар. Аудиозаписите от ВАР показват, че този фал не се разглежда от арбитрите.

ВАР: Ще препоръчам „преглед на ситуацията“, за да може да прецениш евентуална дузпа поради игра с ръка от защитника на Алмерия.

Реферът: Добре, отивам да видя.

ВАР: Пускаме го супер бавно, за да може да го видиш.

Рефер: Добре, аз съм пред екрана.

ВАР: Ето ситуацията, ще я пуснем супер бавно, за да може да видиш. Добре? Ще ти дадем една снимка с обратната лява страна. Също така една високо отзад, за да може да видиш в контекста и разделението между играчите. Сега действието е твое, ти решаваш.

Реферът: Перфектно. Футболистът на Реал Мадрид завършва и топката удря отделената ръка. Ще свиря дузпа без картон.

Незачетеният гол на Алмерия

Втората намеса на ВАР се случва в 61-ата минута. Арибас вкара гол, но в началото на атаката е отбелязано нарушение поради шамар по лицето на Джуд Белингам в центъра на терена.

ВАР: Препоръчвам преглед на ситуацията за евентуален фал в изграждането на атаката. Добре?

Рефер: Поставете ситуацията в динамика, моля.

ВАР: Показваме ти точката на контакт. Добре? Ако искаш, ще ти дам широк изглед, за да може да видиш, че след това голът е вкаран директно. Играта продължава и завършва с гол. Така че можеш да видиш, че е в същата фаза на атака.

Рефер: Да, това наистина е началото на положението. Затова ще отсъдя фал в полза на Реал Мадрид и няма да зачета гола. И жълт картон за номер 6 от Алмерия. Добре?

ВАР: Ще потвърдим номера. Да, номер 6 е потвърден.

Голът на Винисиус е признат

Третото противоречие се случи при изравнителния гол на Реал Мадрид – 2:2. Чуамени центрира и Винисиус завърши топката, като споровете са дали той вкара с ръка или с рамо. Дебатът се основава на това дали той е вкарал гол в правната област, установена от правилника. ВАР предупреди и реферът реши да потвърди гола.

ВАР: Препоръчвам преглед на ситуацията, за да може да оцените, че няма ръка, възможно е да няма ръка. Даваме ти и обратния ъгъл. Ще спрем в точката на контакт. Това е. Удря го в дясното рамо.

Рефер: Перфектно.

ВАР: Ето го.

Рефер: Добре, пусни ми го. Дайте ми точката на контакт.

ВАР: Нека го пуснем супер бавно. Удря го по рамото. Ти преценяваш дали има възможен фал в атака.

Рефер: За мен няма фал в атака.

ВАР: Съгласен съм с теб. И топката удря рамото. Ще ти дадем още една гледна точка високо отзад.

Рефер: Идеално, той удря топката с рамо и това е валиден гол. Ще сигнализирам за гол, няма фал.