0

Б арселона разгроми с 4:0 Реал Мадрид на „Сантяго Бернабеу“ в пореден епизод от „Ел Класико“. С успеха „лос кулес“ съкратиха разликата с мадридчани на 12 точки, като същевременно заеха третото място с 54 пункта – толкова има и шампионът Атлетико Мадрид. „Лос бланкос“ продължават да държат върха в Ла Лига с 66 точки, а преследвачът Севиля е с 57.

Пиер-Емерик Обамеянг откри с глава в 29-ата минута, а девет минути по-късно Роналд Араухо също с глава, но след изпълнение на ъглов удар от страна на Дембеле удвои. В началото на втората част Феран Торес увеличи преднината на "блаугранас" на три гола, отбелязвайки отблизо след бърза комбинация. Броени минути по-късно Обамеянг вкара втория си гол в срещата, с който тотално пречупи духа на 13-кратните европейски клубни шампиони.

След мача наставникът на Барселона Шави Ернандес, който спечели първо „Ел Класико“ на този пост, не скри радостта си. Той заяви, че в отбора не се говори за титлата, но всичко е възможно.

"Това е чудесен ден за всички фенове на Барса. Aз съм треньор на отбора, но и негов фен. Гордея се с футболистите. Можехме да вкараме и още голове. Не очаквахме, че ще имаме чак такова превъзходство на стадиона на Реал. Те имаха повече време за почивка, а ние се върнахме от Турция в петък.

Играхме фантастично и съм много доволен. Загубихме инициативата чак в последните 20 минути, но това е нормално при такава преднина. Доминирахме и като представяне, и като резултат. Тръгваме си с усмивка до ушите. Не мислим за титлата, но нищо не е изключено. Трябва да продължим да сме смирени и да работим”, заяви Шави, който стана първият треньор на Барселона от Еленио Ерера през 1959 година, който триумфира в първото си Ел Класико в Ла Лига с разлика от 4 гола. "Блаугранас" вече са в серия от 12 мача без загуба във всички турнири - 9 победи и 3 равенства. 

Колегата му в Реал Карло Анчелоти пък пое вината за загубата.

„Началото беше добро, но след първия гол  загубихме контрола върху мача. Барса ни създаде много проблеми и логично вкара и второ попадение. На почивката направихме промени и заиграхме с трима защитници. През второто полувреме исках да пресираме малко по-високо, но не се получи, не и този ден. Това е по моя вина.

Това е тежка загуба, не го крия. Получихме сериозен удар, загубихме битката за „Ел Класико“. Бяхме неузнаваеми, всичко се обърка. Трябва да забравим за този мач и да продължим напред.

Но ние имаме предимство в Ла Лига и трябва да останем спокойни, да изчакаме контузените да се възстановят. Няма нужда да се драматизира нито загубата, нито играта", заяви Анчелоти след двубоя.