0

М ениджърът на Арсенал Микел Артета вкара в съблекалнята на „топчиите“ кучка, за да свали стреса от играчите си. Тя е лабрадор ритривър, казва се „Win” и вече помогна за спечелването на нови привърженици на отбора със снимката й пред футболистите.

Преди няколко седмици в „X“, мрежата на омразата, Арсенал публикува официалната снимка на отбора от този сезон и всичко беше любов. Защо? Защото пред играчите и треньора, испанеца Микел Артета, беше 'Win', лабрадор ретривърът, който придружава отбора от миналата пролет, посочва в. „Ел Мундо“.

По изрична молба на Артета, „Уин“ живее в спортната база Лондон Колни, северно от Лондон, така че играчи като Мартин Йодегор, Арън Рамсдейл или Букайо Сака да могат да „развият семейна атмосфера помежду си“ и да „намалят нивото на стреса си“ , според мениджъра.

Идеята изглежда брилянтна. Скорошно проучване от университета в Линкълн  показа, че нивата на кортизола - хормона на стреса - намаляват значително при юноши, които посещават терапия с кучета, дори когато са завършили само една или две сесии. Но има едно „но“. Или няколко.

„Връзката с кучетата е много романтична. Самото присъствие на куче не създава ефект. Изглежда лесно „слагам куче в съблекалнята и атмосферата се отпуска“, но не работи така. 

Кучето е инструмент за постигане на цели по различен начин, трябва да има професионалист зад животното, резултатите трябва да бъдат оценени и трябва да мислим за здравето му“, обяснява Мирея Бош, психолог, директор на Entrelazadogs и координатор на магистърска степен по терапия с помощта на животни в Instituto Superior de Estudios Psychologists (ISEP) в Барселона. 

Артета сам избрал "Win" за талисман на отбора и тя "живее с член на персонала на базата в London Colney". 

„Винаги говорим за това, че сме семейство и сме обединени. Наистина се чувствам като семейство и имахме нужда от талисман, който да представя това. Избрах „Уин“ внимателно и според мен тя е перфектният представител на това, което сме сега. Името й е „Печелете и имате нужда от много любов: за да печелите винаги се нуждаете от много любов“, коментира Артета пред уебсайта на Арсенал през май.

„Тя е красива!“, „О! Ставам от Арсенал от този момент“, „Кучетата са наистина невероятни“, бяха коментарите в „Х“ под официалната снимка на Арсенал този сезон с „Уин“ начело и всичко беше любов. Но и няколко „но“, заключава „Ел Мундо“.