0

Б ившият играч и треньор на Левски Георги Донков, стана част от уникален празник. Българинът, който в момента е спортен директор на академията на Зандхаузен, бе част от почетните гости на Бохум. Тимът празнува в събота 175 години от основаването си. 

Ръководството организира специален ден за своите фенове. Точно 3849 души уважиха „недостойните“, както ги наричат в Германия. По традиция се състоя и мач на легендите. В него Донков застана до съотборниците си, с които постигнаха най-големият успех на тима в Европа - осминафинал в турнира за Купата на УЕФА . Тогава германците се пускат в надпреварата с уникалната шарена фланелка, изработена по настояване на „Фабер“. Компанията по това време е спонсор на тима. 

Разбира се, вечерта завърши с банкет за легендите. Кметът на града, както и клубната управа, благодариха на бившите играчи за хубавите моменти. Те прожектиран и специален филм за Бохум, а небето над града бе озарено от светлинно шоу.  „Тук винаги се чувствам специално. Удивително е как този клуб дава важност на всеки един. Независимо дали е футболист или служител в администрацията. Бохум, неговите граждани, както и всички привърженици, са едно голямо семейство, което никога не успяло да се подаде на натиска на гигантите около себе си“, обяви Донков, визирайки, че комшии на „сините“ са грандовете Борусия Д и Шалке, които се намират на една ръка разстояние. 

Вош: Радвам се, че видях Георги

Перлата на вечерта в Бохум бе Дариуш Вош. Той отново напомни за себе си, след като вкара 2 гола за победата на формацията на Донков с 5:2. „Радвам се, че отново бях тук. Най-важното е, че отново видях много хора като Томаш Валдох и Георги Донков. Беше много забавно да играя футбол с тях и с всички останали стари колеги“, каза техничарят, който се наслади с почетната си обиколка пред най-посещаваната южна трибуна на клубния стадион. 

Той и Донков играха още с Томас Ернст, Джовани Федерико, Делрон Бъкли, Вахид Хашемян, Себастиан Вестерхоф и др.