0

К ралят на Балканите! Така може да бъде окачествен Лудогорец след грандиозния си успех с 2:0 над Фенербахче, пише днес в. "Мач Телеграф".

Справка във вече сериозната евроистория на „орлите“ показва, че шампионите са взели скалпа на двата най-големи отбора в Сърбия – Цървена звезда и Партизан, на най-титулувания в Хърватия – Динамо Загреб, на рекордьора по титли на Румъния Стяуа, а освен това са елиминирали безспорния номер 1 в Гърция Олимпиакос.

Да, Лудогорец няма победа над първия по титли в Турция – Галатасарай, но все пак те не се са изправяли срещу тях. „Чим Бом“ имат 23 титли, докато Фенербахче е втори по този показател с 19. Всъщност в азиатската част на Истанбул си броят 28 титли, защото са спечелили 9 първи места преди 1959 г., когато е създадена Суперлигата. Дори на много места на „Шюкрю Сарачоглу“ има емблема с 5 звезди, а не с 3. В Турция се дава една звезда на всеки 5 титли, а не на 10, както е прието по света.

Иначе Лудогорец е елиминирал и най-титулувания отбор на друга балканска страна – Словения, в случая Марибор. От тази държава разградчани са побеждавали Мура, но пък само преди 3 месеца бяха отстранени от „синия“ еврокошмар Олимпия Любляна. Лудогорец без напрежение елиминира три черногорски тима – Будучност Подгорица, който е рекордьор по титли (6), Сутиеска, който е втори (5), както и Титоград (1), който тогава се казваше Младост Подгорица. 

Лудогорец е елиминирал и отборът с най-много първи места на Босна и Херцеговина като самостоятелна страна – Зрински Мостар (8 титли). Не трябва да се забравя и че преди няколко месеца разградчани отстраниха тим от още една балканска страна – Косово. Става дума за Балкани. Най-титулуван в страната обаче е Прищина с 11 титли.

Редно е да отбележим, че Лудогорец има и загуби от Цървена звезда и Динамо Загреб, както и от друг турски тим – Истанбул Башакшехир. Балансът с хърватският гранд е абсолютно равен, но този със „звездашите“ и Истанбул Б е отрицателен.