0

У лтрасите на Верона, вече доста известни с няколко епизода на расизъм през последните десетилетия, предизвикаха вълнение отново. В околностите на стадион „Бентегоди“ се появи абсурден транспарант със знамената на Русия, Украйна и координатите на град Неапол, чийто отбор игра с домакините и впоследствие ги победи с 2:1. Но посланието на феновете на Верона беше ясно: „Ако трябва да се хвърлят бомби, ето адреса - Неапол“.
Това е последната глава от дълго съперничество, в което радикалните привържениците на Верона показаха най-лошата си страна. Тяхната любима песен гласи: „Нека Везувий залее неаполитанците с лава“. Ненавистта между феновете на двата отбора възникна през 80-те, когато на „Сан Паоло“ пееха: „Жулиета е к**ва, Ромео е рогоносец“.
Луиджи де Магистрис, бивш кмет на Неапол, коментира последния банер: „Това е демонстрация на расисткото, насилствено, нечовешко и варварско мислене на определени хора. Не ги наричайте зверове, защото животните са по-добри“.

 

 Лучано Спалети, треньор на Наполи, поиска „тези хора никога повече да не стъпват на стадион“ , а самият клуб Верона се дистанцира от банера, макар и без да го споменава, в социалните си мрежи: „Ние осъждаме всеки акт, който може да генерира подбуждане към омраза, насилие и дискриминация". Луиджи Де Сиерво, главен изпълнителен директор на първенството заяви: „Серия А осъжда банера, който се появи тази сутрин във Верона. В трагичен момент като този, само идиоти могат да си представят нещо подобно“. Спорът стигна и до политиката. Между другото, министърът на външните работи, неаполитанецът Луиджи Ди Майо, също се намеси: „Беше отвратително. Този банер трябва да бъде осъден без никакво оправдание. Тази война е истинска, не е игра. Жестът е срамен, а намерението е срамно. Няма ирония, просто глупост“.